BANCI | Stirea Zilei

Cristian Popa, BNR: Bancile grecesti din Romania au suficient capital, iar daca bancile-mama din Grecia vor avea probleme, vor fi ajutate de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-10 16:41

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa, a declarat astazi ca bancile cu capital grecesc de pe piata locala au o situatie solida in ceea ce priveste cerintele de capital, peste media sistemului bancar.

"Rata a solvabilitatii bancilor grecesti este de 15,7%, fata de o rata medie a sistemului de 14,9%, dupa normele romanesti, care sunt mai stricte cu pana la doua puncte fata de cele internationale, ceea ce inseamna o rata in jur de 17%", a spus Popa.

Intrebat insa daca bancile grecesti ar putea avea probleme de lichiditati din cauza situatiei dificile a bancilor-mama din Grecia, Popa a precizat ca sucursalele din Romania dispun de un pachet insemnat de titluri de stat care le poate oferi acces la lichiditatile furnizate de BNR. In acelasi timp, BNR este dispusa sa acorde si linii de finantare de urgenta in cazul in care bancile ar avea nevoie.

„Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din pro­fitul la nivelul gru­pului. Ches­tiu­nea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara”, a explicat Cris­tian Popa.

Intrebat, de asemenea, daca bancile cu capital grecesc din Romania se confrunta cu o retragere de depozite, Popa a negat aceste informatii: "Nu am observat pana in prezent retrageri de depozite din bancile cu capital grecesc din Romania".

Viceguvernatorul a mai adus un argument in favoarea bancilor grecesti, si anume ca nu exista cai legale prin care capitalurile bancilor sa fie transferate in Grecia, pe termen scurt.

Cristian Popa a punctat ca liniile de credit de la mama la fiica, in cazul bancilor grecesti, sunt relativ reduse ra­portat la totalul pasivelor sistemului ban­car. „Din totalul pasivelor interne si exter­ne, aceste linii de credit inseamna 5,7%. Este o cifra modesta. Valoarea aces­tora este de 4,1-4,2 miliarde de euro. 67% din aceste linii de credit sunt cu scadente de peste un an, deci ele sunt stabile”, a mai spus Cristian Popa.

Intrebat daca nu exista si riscul ca bancile grecesti sa se retraga din Romania, acesta a precizat ca nu exista astfel de semnale, insa este posibila cresterea apetitului pentru achizitii sau fuziuni.

"Este posibil ca apetitul pentru achizitii si consolidari pentru banci sa fie mare in general. Am vazut deja ca o banca din Austria, Raiffeisen Bank, a achizitionat sucursala unei banci grecesti din Polonia. Sa vedem in ce masura bancile mama vor agreea acelasi lucru si pentru sucursalele din alte tari", a precizat Popa.


Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii