ECONOMIE | Analize economice

Cresterea costului orar al fortei de munca a reintrat in cerintele europene de stabilitate macroeconomica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-05 22:27

Costul orar al forţei de muncă a crescut în primul trimestru al anului curent cu 10,2%, conform datelor communicate de INS.

În pofida crizei generate de COVID, a existat o majorare de 2,33% în raport cu T4 2019, dar trebuie subliniat că ritmul de creștere anual a reintrat în cerințele de stabilitate macroeconomică stabilite la nivel european.

O contribuție importantă în acest sens a avut limitarea majorărilor salariale în sectorul bugetar la valori comparabile cu inflația (+3,38% media pe T1 2020) în învățământ (+3,59%) și sănătate (+3,77%).

Deși a scăzut sub nivelul general pe economie, costul orar în administrația publică, apărare etc. a avansat în ritm dublu ( 7,45%) față de celelalte domenii finanțate din bugetul statului. 

Reamintim că, pentru a susține creșterea economică pe bază de consum (ceea ce a condus și la un excedent de cerere), costurile salariale s-au situat sistematic, începând cu a doua jumătate a anului 2016, peste limita teoretic recomandată de 12% stabilită prin Tabloul de bord european al dezechilibrelor macroeconomice (doar 9% pentru țările din Zona Euro).

Scăderea era deja vizibilă pe parcursul anului 2019, dar pandemia a grăbit evoluția în acest sens.

Potrivit estimărilor pentru perioada următoare, ne îndreptăm, pe fondul creșterii șomajului intern și pe calea afectării semnificative a cererii din partea principalilor parteneri economici (Germania, Italia și Franța), spre scăderea producției. De unde și o diminuare a rezultatului economic estimată a fi de peste 14% în T2 2020, urmată o revenire discutabilă în partea a doua a anului în curs, cu efecte pe piața forței de muncă.

Deocamdată, dat fiind că măsurile de restricție au intrat în vigoare doar în a doua parte a lunii martie, România a păstrat o creștere a PIB de 2,4% brut în primul sfert al anului dar estimările pentru 2020 merg între -1,9% în varianta guvernamentală până la -6% în estimarea Comisiei Europene. Mai mult, scăderea de -8,7% a productivității muncii din industrie pe luna martie a condus deja la accentuarea unui trend de scădere a acestui indicator-cheie pentru sustenabilitatea costurilor cu forța de muncă.

De reținut, prin contrast, majorarea costurilor cu forța de muncă din industria prelucrătoare (+10,18%) situate la media națională.

Astfel, ponderea salariilor în costul produselor fabricate şi a serviciilor conexe a condus la un avans de peste patru procente al preţurilor la bunuri de uz curent și la bunuri de capital. Ceea ce va reduce competitivitatea în raport cu alte țări care vizează o revenire economică rapidă.

Taguri: Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii