BANCI | Ultima Ora

Creste tensiunea dintre bancile straine si autoritatile din Ungaria: guvernatorul bancii centrale face declaratii populiste, sugerand ca 4 mari banci straine ar putea parasi tara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-27 15:50

Tensiunea dintre bancile straine si guvernul ungar condus de Viktor Orban si prienenul sau numit la conducerea bancii centrale, Gyorgy Matolscy (foto), este pe cale sa atinga cote alarmant de ridicate in urmatoarea perioada, dupa ce acesta din urma a declarat ca bancile straine au abuzat de pozitia lor dominanta in acordarea de credite in valuta iar patru mari banci straine se vor retrage din tara in urmatorul an si jumatate.

“Pozitia bancii centrale a Ungariei este clara: bancile au abuzat de pozitia lor dominanta”, a spus Matolcsy, la televiziunea maghiara HirTV, citat de Reuters. El a precizat ca atat din punct de vedere moral cat si economic este inacceptabil ca bancile sa profite de puterea lor pentru a modifica unilateral contractele de credit.

Seful bancii centrale a precizat ca intrucat Curtea Suprema din Ungaria nu a clarificat aceasta problema, trebuie adoptata o lege in acest sens.

Curtea Suprema a decis anterior ca imprumuturile in valuta sunt legale iar clientii trebuie sa suporte riscurile aferente deprecierii forintului in raport cu francul elvetian sau euro.

Judecatorii nu s-au pronuntat insa in privinta transparentei contractelor de credit si a modificarilor unilaterale ale acestora, precum cresterea dobanzii.

De ce isi permite guvernatorul bancii centrale sa faca declaratii populiste?

Pe de alta parte, Matolcsy a mai declarat, in acelasi interviu televizat, ca nu mai putin de 4 dintre primele 8 banci straine din Ungaria vor parasi tara in urmatoarele 18 luni. Suna putin socant, nu-i asa?

Pentru cunoscatorii politicienilor unguri insa, foarte populisti, este doar o declaratie politica.

Ceea ce este insa, ingrijorator, este ca aceasta vine din partea sefului bancii centrale si nu a unui politician, chiar daca, dupa cum se stie, Matlolcsy este prietenul lui Orban si fost ministru al Economiei in guvernul acestuia, care se pregateste de alegeri in prima parte din 2014.

Matolcsy nu a dat prea multe amanunte despre retragerea bancilor, nementionand niciun nume, preferand insa sa le acuze ca nu mai acorda credite, asadar nu ajuta economia.

Adica vechea placa populista cu nuanta comunista, fecvent auzita si in Romania, potrivit careia bancile trebuie sa ajute economia si populatia acordandu-le credite.

De ce nu pot fi acuzate bancile ca nu dau credite

Se ignora astfel, intentionat sau nu, faptul ca o banca este o firma privata, asadar libera sa faca ce vrea cu banii sai, bani care, de altfel, nici nu-i apartin, majoritatea fiind fie ai deponentilor, adica cei care au depozite, fie ai investitorilor (actionarilor).

Se ignora, de asemenea, si faptul ca o banca traieste in principal din credite, pe langa alte servicii, precum platile, asadar primul interes al unei banci este sa acorde credite.

Dar o banca nu poate fi fortata sa acorde credite asa cum vor politicienii sau clientii, ci doar cum crede singura ca este de cuviinta si prudent, conform normelor bancii centrale, pentru a nu risca banii deponentilor.

Caracterul populist al declaratiei sefului bancii centrale a Ungariei este subliniat si de precizarea, cu parfum nationalist, potrivit careia ar dori ca bancile locale sa detina ponderea majoritara in sectorul bancar din Ungaria.

In prezent, bancile straine detin o cota de 58% din activele bancare din Ungaria, restul de 42% din piata apartinand institutiilor financiare locale, banca maghiara OTP Bank fiind, de altfel, si cea mai mare banca din tara.

Principalele banci straine din Ungaria sunt cele austriece, Erste Bank, Raiffeisen, UniCredit, banca belgiana KBC Group, cea italiana Intesa, americanii de la General Electric Bank.

Statul ungar mai detine doua banci mari: MKB Bank Zrt. Si MFB Zrt.

Matolcsy a mai spus ca se asteapta ca locul marilor banci straine care se vor retrage din tara sa fie luat de bancile mai mici sau de altele noi care vor intra in tara.

Pana acum, nicio banca straina nu a confirmat ca are intentia de a se retrage din Ungaraia, iar altele au spus ca nu au niciun motiv sa faca acest lucru.

Comentarii

Daniel
De ce nu?
More Power to OTP! :) Nu este in interesul U.E. sa penalizeze Ungaria sau o marginalizeze. Ungurii joaca tare si, aparent, Bruxelles-ul nu ii va contra-ataca!

niculescu marioara
banci
guvernul ungar isi apara cetatenii in fata lacomiei bancilor.sa speram ca asa va fi si in romania.

nicu
dansii
Guv. ungar isi apara bancile unguresti si economia proprie. Cetatenii ... sunt un activ colateral.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii