BANCI | Stirea Zilei

Creditele tip Prima Casa ar putea fi acordate de mai putine banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-17 13:17

Noul program Prima Casă, prin care garanţia de la stat va acoperi doar jumătate din valoarea împrumutului, va putea fi aplicat doar de băncile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din împrumut.

Guvernul a insistat să menţină în varianta nouă a programului Prima Casă toate condiţiile iniţiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar dacă numai jumătate din împrumut va fi garantat de stat.

În cazul acoperirii integrale a riscului prin garanţie suverană, băncile nu mai erau obligate să respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populaţiei.

Pentru o garanţie a statului de numai 50% din valoare, instituţiile de credit vor aplica, însă, pentru jumătate din împrumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.

Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o bancă ar trebui să aibă prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total împrumut.

Multe instituţii de credit au fost obligate însă de banca centrală să practice un avans minim la creditele pentru populaţie mai mare de 10%, cel mai des de 15%.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spune însă că băncile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% şi vor să participe la noul program Prima Casă pot solicita băncii centrale modificarea normelor interne.

Aceasta acţiune, a continuat Gheţea, citat de Mediafax, ar fi necesară nu doar pentru creditele noi, cât şi pentru creditele deja acordate în programul Prima Casă, pentru care garanţia suverană va fi redusă la jumătate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii