Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-24 21:30

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) si IMM Invest.

In schimb, creditele negarantate, pentru consum, au stagnat in luna octombrie, dupa ce au fost afectate de COVID-19 in primavara, iar in lunile de vara si-au reluat cresterea, dar intr-un ritm redus, care nu le-a permis sa revina la nivelul din luna martie.

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca in octombrie creditele in lei pentru consum acordate de banci populatiei au avut un ritm de crestere de doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a numai 51 milioane lei. Comparativ, in septembrie cresterea lunara a fost de 251 milioane lei (0,5%).

In aceste conditii, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum in lei a scazut la doar 1,1% in octombrie, respectiv cu 543 milioane lei mai mult decat in octombrie 2019, la o valoare de 49,5 miliarde lei.

In cazul creditelor in lei pentru locuinte, ritmul lunar de crestere a fost de 14 ori mai ridicat: soldul acestor imprumuturi a crescut cu 1,4% in octombrie, echivalentul a 906 milioane lei. O dinamica mai alerta decat in septembrie, cand avansul a fost de 817 milioane lei (1,2%).

Cresterea anuala a valorii creditelor ipotecare a insumat 9,401 miliarde lei (16,7%) in perioada octombrie 2019-octombrie 2020, la o suma totala de 65,5 miliarde lei.

Insa finantarile in lei pentru firme au avut cea mai mare viteza in octombrie, de 1,9%, echivalentul a 1,365 miliarde lei, peste nivelul din luna precedenta.

Creditarea firmelor si-a mentinut astfel ritmul alert de crestere din ultimele luni (in septembrie cresterea lunara a fost de 1,8%), fiind impulsionat de programul IMM Invest.

Cresterea anuala a finantarii firmelor la nivelul lunii octombrie 2020 ramane insa redusa, la 4,8%, cu doar 3,328 miliarde lei mai multe fata de aceeasi luna a anului precedent, stocul total al acestor tipuri de credite fiind de 71,7 miliarde lei.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii