BANCI | Ultima Ora

Creditele neperformante incep sa iasa la suprafata si la CEC Bank: provizioanele au crescut cu 80%, iar profitul s-a prabusit la 33,5 milioane lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-27 15:28

CEC Bank a anuntat astazi ca a obtinut in 2012 un profit brut de 33,5 milioane lei, conform standardelor internationale IFRS, in scadere puternica fata de 2011, cand castigase 128 milioane lei. Cauza o reprezinta cresterea accentuata, cu 80%, a provizioanelor aferente creditelor neperformante, volumul acestora ajungand la 410 milioane lei.

Banca a avut o crestere de 8,5% a activelor, mult peste media sistemului, de 3,4%, pe baza evolutiei depozitelor cu 10,3% si a creditelor de 15,5%, in special a finantarilor pentru companii.  

In 2012 au fost acordate un numar de 36.634 de credite noi pentru companii, in valoare de 3,1 miliarde lei, in mare parte pentru agricultura (33%) si adminsitratiile publice locale (30%).

Rata creditelor neperformante a ajuns la 19,5%, fata de media sistemului bancar, de 18,2%. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor era de 12,7%, sub media pe sistem, de 13,9%, ceea ce nu este o veste buna, dupa cum a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele bancii, Radu Ghetea.

Asta pentru ca banca va fi nevoita sa-si majoreze volumul de provizioane si in acest an, ceea ce va afecta in continuare profitabilitatea bancii. Aceasta este sub presiune si dintr-o alta directie, respectiv gradul de capitalizare a bancii, in conditiile in care aceasta nu se asteapta ca statul, actionarul majoritar, sa opereze o majorare de capital din fonduri publice, astfel ca banca va fi nevoita sa se autocapitalizeze din profitul obtinut. Dar cum profitul este in scadere, banca va avea la dispozitie mai putine resurse pentru creditare, astfel ca in final cei care vor avea de pierdut vor fi clientii, care vor primi mai putine credite.

„Gradul de provizionare a portofoliului de credite e de 12,7%, fata de 13,9% a sistemului bancar, ceea ne poate da un motiv de comentariu: va trebui sa facem mai mult provizioane, ce ne da deja un motiv in plus ca in acest an vom avea mai putin profit. E real, dar intrebarea e: cat de multe provizioane? Ar trebui un echilibru, ce-l gasim in calitatea garantiilor, a clientilor", a spus Ghetea.

El a precizat ca banca dispune de o solvabilitate ridicata, de 15%, precum si de suficiente depozite atrase de la populatie.

"Ce nu exista este resursa de capital, in functie de care se fac indicatorii de prudentialitate si care limiteaza creditarea, indiferent de cate fonduri ai la disponzitie”, a adaugat seful CEC Bank.

Cum justifica Ghetea rata mare a creditelor neperformante

Ghetea a justificat rata mare a creditelor neperformante prin faptul ca banca de stat nu procedeaza, la fel ca bancile straine, la transferul portofoliilor de credite neperformante catre firme ale grupurilor din afara tarii, pentru a-si cosmetiza bilantul.

Motivul pentru care banca nu face acest lucru, desi si-ar dori, este legislatia fiscala nefavorabila cesionarii creantelor catre o firma de recuperare, in vederea scoaterii lor din bilantul bancii.

"Pentru ca noi nu avem în spate o institutie straina, noi nu am putut face ce au facut acestea în mod corect, în mod legal, profesionist, anume sa vânda o parte din credite la o societate din grup, care nu s-a aflat în Romania. Nu am renuntat la ideea sa curatam bilantul de acele credite care pun o dificultate în plus la alcatuirea bilantului. Nu putem face asa ceva, pentru ca în Ordonanta în care se vorbeste de modul în care sunt evidentiate creditele în evidentele contabile, cineva a pus o virgula în ordonanta si a spus, cu exceptia societatilor comerciale din cadrul grupului.

Deci, noi daca vindem la o alta societate, unui asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), din prima zi acel SPV ar înregistra o pierdere imensa si care atunci când as prezenta rezultatele s-ar consolida cu noi, si înseamna ca n-am facut nimic. Încercam de mai mult timp, si nu am renuntat la ideea sa convingem autoritatile, sa convingem Fondul Monetar International, de necesitatea ca aceasta excludere a societatilor care fac parte dintr-un grup sa nu mai existe în Ordonanta si sa putem face si noi vânzari catre societati din grup.

Datele anuntate oficial de Banca Nationala arata ca au fost vândute din sistemul bancar românesc creante totalizând 11,4 miliarde lei. Adica 11,4 miliarde lei au fost scosi din sistem. Noi nu am renuntat la ideea sa gasim o solutie sa facem ce se întâmpla în toata lumea, adica sa scapam de acele credite care pun o greutate în plus atunci când e vorba de determinarea indicatorilor de performanta ai unei banci”, a spus Ghetea.

El a declarat si in luna mai a anului trecut, tot cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii, ca ia in calcul vanzarea de creante depreciate catre o institutie de recuperare.

“CEC Bank nu a vandut niciun leu pana acum, insa la alte grupuri bancare lucrurile stau altfel. Aceste banci au vandut credite cu probleme in special catre companii din afara tarii. Noi analizam aceasta posibilitate, dar, avand in vedere ca avem o retea foarte mare, ne vom folosi in continuare de personalul aferent pentru a ne recupera creantele”, a declarat atunci Ghetea.

Exista insa si alte banci romanesti, precum Banca Transilvania, care, la fel ca CEC Bank, nu-si transfera creantele depreciate catre vehicule speciale din strainatate, dar care au o rata a creditelor neperformante mult mai bun decat cea a bancii de stat. 

Comunicatul de presa al CEC Bank

27.05.2013 - CEC Bank si-a crescut in 2012 portofoliul de credite pentru persoane juridice cu 32%

In anul 2012, CEC Bank a reusit sa isi atinga principalul obiectiv, respectiv cresterea portofoliului de credite acordate persoanelor juridice. Astfel, cresterea la  acest indicator a fost de 32% fata de 2011, in timp ce activele bancii au crescut cu 8,5% (fata de 3,4% cresterea activelor pe total sistem bancar). Aceasta evolutie pozitiva este bazata in special pe cresterea surselor atrase din piata locala (10,2%) fapt ce a permis ca soldul creditelor acordate clientilor sa creasca cu 15,5%, cu mult peste media sistemului bancar (1,5%). Astfel, banca a reusit intr-un an dificil sa-si mentina locul patru in clasamentul bancilor dupa active, cu o cota de piata de 7,35%.

Structura portofoliului de credite s-a schimbat in corelatie cu strategia si misiunea bancii, astfel, daca in 2006 ponderea creditelor acordate persoanelor  juridice in total portofoliu era de 21%, in decembrie 2012, ponderea acestora era de 63% si aceasta pe fondul cresterii in aceasta perioada de aproape patru ori a creditarii. Fidela obiectivului strategic de a sustine absorbtia fondurilor europene, CEC Bank a finantat pana la sfarsitul anului 2012 circa 15.653 proiecte eligibile pentru acesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor  se ridica la peste 5023,38 milioane lei.

Profitul brut al bancii in 2012 a fost de 33,5 milioane lei, CEC Bank ramanand si anul trecut, pentru al saptelea an consecutiv, una dintre bancile profitabile din sistemul bancar romanesc.

Rata creditelor neperformante de 19,50%  se mentine la un nivel apropiat de media sistemului bancar, in conditiile in care CEC Bank nu a vandut pana in prezent credite neperformante.

Rata de solvabilitate la sfarsitul anului 2012 a fost la un nivel confortabil de 15,90%, peste reglementarile BNR in vigoare (minimum 8%) si peste media sistemului bancar (14,64%).

In 2012, CEC Bank a reusit sa isi creasca numarul de clienti persoane fizice cu aproximativ 100.000 si pe cel de clienti persoane juridice cu aproximativ 15.000, semn al cresterii calitatii serviciilor si al increderii in cea mai veche banca romaneasca.

Numarul clientilor beneficiari de carduri de debit si de credit actvie a ajuns la 984.000, iar al celor care utilizeaza in prezent internet banking-ul este de 20.872 persoane.

Banca are in prezent 3,3 milioane clienti persoane fizice si 147.000 clienti persoane juridice, 1128 de agentii si sucursale (fata de 1173 in 2011) si 6.548 de salariati (fata de 6.552 in 2011).

“Ma bucur sa constat ca strategia anuntata in urma cu sase ani a functionat, CEC Bank fiind in prezent o banca comerciala universala, competitiva si profitabila, adaptata pietei romanesti si sprijinind pilonii de baza ai dezvoltarii tarii: IMM-urile si agricultura. Suntem deja intr-o etapa de consolidare a rezultatelor obtinute pana acum prin eficientizare continua, cresterea calitatii serviciilor si gasirea unor noi modalitati de dezvoltare, adaptate realitatilor actuale. In acest sens, imi face placere sa anunt in premiera ca in aceasta saptamana vom semna cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut in valoare de 25 milioare EURO destinat finantarii proiectelor investitionale ale IMM-urilor si Autoritatilor Publice Locale”, a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank.

Vezi in FISIERE si prezentarea rezultatelor

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii