BANCI | Stirea Zilei

Creditarea populatiei nu a fost afectata de restrictiile BNR privind gradul de indatorare si de cresterea dobanzilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-09 22:19

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei au ramas stabile in primul trimestru al acestui an, la un nivel asemanator cu cel din aceeasi perioada a anului precedent, in ciuda cresterii usoare a dobanzilor si introducerii de catre BNR, de la inceputul acestui an, a restrictiei privind limitarea gradului de indatorare la 40% din venituri.

Limitarea gradului de indatorare (ponderea ratelor la credite din valoarea veniturilor) a fost insa compensata partial de cresterea salariului net pe economie cu 446 lei (18%) in ultimul an, de la 2.487 lei in februarie 2018 la 2.933 lei in februarie 2019.

Pe de alta parte, creditarea a fost afectata putin si de intarzierea lansarii programului Prima Casa, care a demarat abia la inceputul lunii martie, mai tarziu deat in anul precedent.

In aceste conditii, creditele noi in lei acordate de banci au avut o scadere cu doar 5 milioane de lei in primul trimestru din acest an fata de acelasi interval din anul precedent, valoarea totala ridicandu-se la 7,5 miliarde lei.

In privinta creditele noi in lei acordate de banci firmelor (societati nefinanciare), acestea au scazut cu 7,4%, echivalentul a 0,43 miliarde lei, la un total de 5,36 miliarde ei.

O parte din reducerea creditarii in lei pentru firme a fost compensata de cresterea accelerata a creditelor corporate in euro, cu 15%, respectiv 72 milioane euro, echivalentul a 342 milioane lei.

Este posibil ca diminuarea creditarii in lei pentru firme sa fie cauzata in parte de cresterea dobanzilor in lei de la 5% in primul trimestru al anului trecut la 6,3% in acest an, asadar cu peste un punct, pe cand dobanda medie la un credit in euro este inca o data mai mica, 3%, in crestere cu o jumatate de punct, de la 2,5% cat era anul trecut, conform datelor BNR.

Totalul creditele noi in lei acordate de banci, atat populatiei cat si firmelor, au scazut in primul trimestru al acestui an cu 3,7%, echivalentul a 0,5 miliarde lei.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii