BANCI | Stirea Zilei

Creditarea populatiei a crescut de doua ori mai mult decat finantarea firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-24 19:54

Stocul de credite acordate de banci populatiei a urcat in luna august cu 1,2 miliarde lei (0,8%) fata de luna precedenta, de doua ori mai mult decat finantarile pentru firme, care au avansat cu doar 0,6 miliarde lei (0,5%), arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cea mai mare crestere, de 0,8 miliarde lei (1,6%), au avut-o creditele pentru locuinte in lei, urmate de imprumuturile pentru consum (nevoi personale), cu 0,4 miliarde lei (0,9%).

Scade dinamica imprumuturilor pentru consum

Ritmul de crestere a creditelor de consum s-a injumatatit fata de luna precedenta, iulie, fiind mai redus si comparativ cu luna corespondenta, august, a anului trecut, cand avansul a fost de peste 0,5 miliarde lei.

In privinta creditelor imobiliare, dinamica este constanta atat fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi luna a anului anterior.

In privinta creditelor in euro detinute de populatie, majoritatea celor acordate inainte de criza din 2008, atat cele de consum cat si cele ipotecare au continuat sa scada.

Astfel, soldul creditelor de consum in euro a coborat la echivalentul a 10 miliarde lei, comparativ cu cele 48 miliarde lei credite in lei.

Stocul creditelor pentru locuinte in euro a scazut la 21 miliarde lei, fata de 54 miliarde lei cat este valoarea celor in euro.

Creditele in euro mai reprezinta doar 25% din total

In total, creditele pentru populatie in euro insumeaza aproape 32 miliarde lei, avand o pondere de 25% din volumul total al creditarii, in timp ce imprumuturile in lei au ajuns la 105 miliarde lei, reprezentand 75% din totalul creditelor bancare pentru populatie.

Creditele in alte valute, cu preponderenta in franci elvetieni (CHF), se mentin in jurul valorii de 3,4 miliarde lei, fata de 3,5 miliarde lei cate erau la finalul anului precedent, reprezentand doar 2,4% din stocul total de imprumuturi acordate de banci populatiei.

Finantarile pentru companii sunt in crestere

In privinta finantarilor pentru firme (societati nefinanciare), soldul a inregistrat o crestere lunara in august cu 0,6 miliarde lei (0,5%), la jumatate fata de iulie, cand avansul lunar a fost de 1,2 miliarde lei (1%).

Fata de luna corespondenta (august) a anului trecut, cand soldul creditelor a urcat cu doar 0,3 miliarde lei, ritmul de crestere a finantarilor este dublu.

Creditele in euro au continuat sa fie mai multe decat cele in lei si in august, la fel ca in iulie.

Soldul total al finantarilor in euro obtinute de companii, de 45 miliarde lei, ramane insa inferior creditelor in lei, a caror valoare era de 67 miliarde lei, in luna august 2019.

Creditarea populatiei continua sa fie mai ridicata decat cea a firmelor

Creditarea populatiei continua sa fie mai ridicata decat cea a firmelor, pe fondul cresterii consumului stimulat de salarii si pensii mai mari.

Astfel, soldul total de credite acordate de banci populatiei a crescut pe parcursul ultimelor 12 luni, in perioada august 2019-august 2018, cu 9,5 miliarde lei (7,3%), un ritm inferior fata de aceeasi perioada a anului precedent (august 2018-august 2017), cand a fost de 10,9 miliarde lei (9,1%).

In primele opt luni ale acestui an, soldul de credite pentru populatie a crescut cu 6,8 miliarde lei (5,1%), fata de un avans de 8,4 miliarde lei (6,9%) in primele opt luni din anul trecut.

In cazul finantarilor pentru firme, stocul acestora a avut, in perioada august 2019-august 2018, un avans anual de 8,2 miliarde lei (7,6%), mult mai ridicat fata de acelasi interval din anul precedent (august 2018-august 2017), cand dinamica anuala a fost de doar 3,6 miliarde lei (3,5%).

In primele opt luni din acest an, stocul finantarilor pentru firme a urcat cu 5,4 miliarde lei (4,9%), fata de o crestere de numai 3,8 miliarde lei (3,7%) in primele opt luni ale anului precedent.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii