BANCI | Stirea Zilei

Costul unui cont bancar in euro poate fi dublu la unele banci, comparativ cu altele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-24 22:13

Comisioanele aferente unui cont bancar in euro pentru o persoana fizica difera destul de mult chiar si intre bancile mari din Romania, la unele dintre acestea putand fi dublu fata de altele, reiese dintr-o comparatie a costurilor pentru un cont curent si cateva operatiuni de baza cu carduri si plati online, prin internet sau mobile banking.

Astfel, daca la doua banci, ING si BT (Banca Transilvania) costul total al unui cont in euro este in jur de 106 lei pentru un numar de opt operatiuni plus costurile de administrare a contului, cardului si aplicatiilor online banking, la restul bancilor mari (BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit) ajunge la 200 de lei.

Sa vedem acum care sunt comisioanele care fac diferenta intre cele doua grupuri de banci, cu mentiunea ca BT si ING au costuri mult mai mici si pentru conturile in lei. (vezi aici statisticile conturilor in lei la toate bancile)

Cele mai mari diferente le vedem la costul retragerii de numerar de pe carduri.

Astfel, la ING platesti un comision de 18 lei cand scoti euro din strainatate, indiferent de suma de bani retrasa, iar daca ai card BT vei plati 1% din suma retrasa (1 euro la 100 de euro retrasi) plus 2,5 lei, in total in jur de 7 lei, la jumatate, deci, fata de ING.

Dar cu cat suma retrasa creste, cu atat este mai mare si comisionul: la 1.000 de euro retrasi de pe cardul BT, comisionul ajunge la 50 de lei.

La alte banci, insa, acest comision este mult mai mare, ajungand la 2,5% plus 7 lei la Unicredit, care este, de altfel, cea mai scumpa banca pentru un cont in euro.

De exemplu, pentru 1.000 de euro retrasi de pe un card Unicredit, comisionul ajunge la 123 de lei.

Trebuie precizat ca in Romania se pot scoate de la bancomate doar lei, chiar daca ai un card in euro. Cu doua exceptii: clientii ING pot scoate si euro la bancomatele ING, iar la bancomatele Euronet, care este o firma non-bancara, se pot retrage si euro, cu orice card.

Utilitatea unui cont in euro

E bine de amintit insa ca in strainatate se pot utiliza fara probleme nu doar cardurile in euro, ci si cele in lei.

Cu un card in lei se pot scoate euro sau alte valute de la bancomatele bancilor straine si se pot face plati in orice tara, la orice magazin unde exista siglele Visa sau Mastercard, conversia in euro sau in valuta tarii respective efectuandu-se automat, la un curs apropiat de cel al BNR.

Exista insa banci care aplica un comision de conversie valutara (de exemplul, la BCR e 2%) la platile in valuta, in timp ce alte banci aplica un curs de schimb mult mai dezavantajos fata de cel BNR si chiar decat cele propriu.

Motiv pentru care cei care calatoresc frecvent in strainatate pot iesi mai ieftin daca utilizeaza un card in euro.

Pe de alta parte, un cont in euro este obligatoriu atunci cand incasezi euro sau faci transferuri si plati in euro.

De aceea, comisionul pentru incasarile si platile in euro sunt, de asemenea importante pentru alegerea celei mai bune banci.

In aceasta privinta, insa, nu exista diferente foarte mari, comisioanele fiind destul de aliniate.

Asta pentru ca in cazul platilor in euro exista un regulament european care obliga toate bancile din Europa, inclusiv pe cele din Romania sa efecueze plati conform unui standard unic (SEPA), prin care sunt interzise anumite comisioane percepute anterior (SWIFT) iar termenul unei plati a fost scurtat la maxim 2 zile.

Motiv pentru care bancile romanesti practica pentru o plata in euro comisioane destul de omogene: 0,1% sau maxim 0,15% din suma platita, plus un comision fix de 10 sau 15 euro.

De exemplu, pentru o plata de 1.000 de euro, comisionul este 50 de lei la ING sau 69 de lei la BT.

Taguri: transferuri de bani  

Comentarii

Simona Laura dumitrache
Fata


Adriana
Retragere valuta
Buna ziua.As avea si eu o intrebare,va rog:am un cont in euro in strainatate mai precis la Alpha Bank.Mi s a spus aici in tara ca nu mai pot retrage euro din aceeasi banca Alpha Bank din Ro.Sunt in tara acum in Ro si as vrea sa imi retrag ceva valuta din cont si nu stiu de unde si cum.Va multumesc anticipat

Vasile Coman - Bancherul.ro
retragere valuta
Daca nu aveti card, nu aveti cum sa retrageti bani din cont, de la alta banca. O solutie ar fi sa faceti un transfer din contul dumneavoastra pe un card din Romania, de pe care sa scoateti euro. Reveniti la mine pentru alte probleme. Vasile Coman 0723292899

Paul
Virament bancar
Sunt in curs de vanzarea unui imobil.si as dori ca plata sa se facă prin virament bancar in euro.o soluție buna si o banca cu comision mic la retragerea sumei total sau parțial.ar fi ING ? Așa am înțeles din cele.scrise aici.aștept răspuns. .va mulțumesc!

Pintea Sorina
Transfer euro in strainatate
Buna seara! Va rog frumos,dacă aveți amabilitatea sa-mi spuneți,care este cea mai avantajoasa soluție de transfer a unei sume in euro,in străinătate.Mentionez ca nu am un cont curent in euro.Multumesc!

Pintea Sorina
Transfer euro in strainatate
Buna seara! Va rog frumos,dacă aveți amabilitatea sa-mi spuneți,care este cea mai avantajoasa soluție de transfer a unei sume in euro,in străinătate.Mentionez ca nu am un cont curent in euro.Multumesc!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii