ECONOMIE | Analize economice

Construcțiile, sub prognoza oficială și pe trend scăzător

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-09-26 13:18

În luna iulie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna anterioară cu 7% pe seria brută și cu 1,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au mai atenuat declinul dar trendul nu este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, rezultatul a fost pozitiv (+6,8% pe seria brută și +8,2% pe cea ajustată la sezonalitate). Per total, rezultă că, după o primă jumătate de an mai bună, asistăm la o încetinire de activitate, datele pentru intervalul ianuarie – iulie fiind +4,7% pe seria brută și +2,7% pe seria ajustată.

În primele șapte luni ale anului curent, pe elemente de structură, toți indicatorii au rămas pozitivi, cu o mică excepție (-1,6% pe seria ajustată la reparații capitale). De reținut, ritmul înregistrat de construcțiile noi arată mult mai bine pe seria brută (+3%) decât dacă se face ajustarea la sezonalitate (+1%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri în perioada ianuarie - iulie 2022 la clădirile nerezidenţiale (+16,3%, date brute) şi la clădirile rezidenţiale (+5,8%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 3%, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice (chiar -7,2% după ajustarea la sezonalitate.

Din păcate, tendința este clar negativă în raport cu luna precedentă pe toate segmentele componente: -5,3% la clădiri rezidențiale, -14,6% la clădiri nerezidențiale și -2,9% la construcții inginerești, cele care au consemnat cel mai îngrijorător trend, mai ales în contextul în care restrângerile bugetare au devenit tot mai presante.

Per total, situația a început să devină oarecum îngrijorătoare în raport cu prognoza oficială (producție fizică de +5,0%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după primele 7 luni ale anului, consemnăm un avans de 4,7% în raport cu aceeași perioadă din 2021 dar pe un trend de scădere.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii