BANCI | Ultima Ora

Companiile multinationale nu vor mai putea sa evite plata taxelor prin firme offshore

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-23 12:44

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a publicat mult-aşteptatul Plan Comprehensiv de Acţiuni (CAP) drept răspuns la îngrijorările publice exprimate cu privire la erodarea bazei de impunere şi a transferului profiturilor (BEPS), anunta intr-un comunicat compania de consultanta financara PwC. OECD recomandă întărirea cooperării internaţionale în privinţa modelelor de afaceri multinaţionale şi a schemelor de planificare fiscală aferente acestora. Planul de Acţiuni va sta la baza elaborării unui nou set de standarde pentru a preveni dubla neimpozitare. Întărirea regulilor anti-abuz privind entităţile controlate din alte jurisdicţii (CFC) va permite statelor să taxeze profiturile transferate către subsidiarele offshore.

Planul de Acţiuni va încuraja autorităţile fiscale naţionale să fie mai agresive în privinţa inspecţiilor fiscale şi va pune presiune politică pe Parlamentele naţionale să accelereze modificările de legislaţie fiscală. De asemenea, acesta pune un accent deosebit asupra principiului substanţei economice ca element esenţial în orice schemă de planificare fiscală.  

„Actualele prevederi fiscale naţionale şi internaţionale vor trebui modificate pentru a urmări mai îndeaproape alocarea veniturilor şi activitatea economică ce generează acele venituri. Aceasta este o iniţiativă foarte curajoasă care va întâmpina dificultăţi foarte mari ţinând cont de faptul că diversele state folosesc politica fiscală pentru a stimula creşterea economică, deseori în competiţie cu alte ţări”, a precizat Mihaela Mitroi (foto), Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Realizat la solicitarea Grupului G20, Planul de Acţiuni identifică 15 acţiuni specifice care vor da guvernelor instrumentele de politică fiscală internă şi externă necesare pentru a împiedica firmele multinaţionale să evite plata taxelor prin intermediul unor structuri abuzive.

„Aceste măsuri vor schimba în mod radical mediul în care operează companiile multinaţionale. Este clar că vor exista diferenţe în funcţie de ţară, industrie şi de agendele politice diferite ale statelor membre G20 care au fost promotoarele acestui proces. Toate companiile operate la nivel internaţional vor fi afectate de instrumentele propuse de OECD”, a precizat Peter de Ruiter, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

Preocupările societăţii civile cu privire la faptul că societăţile multinaţionale evită plata taxelor au atras atenţia guvernelor, organizaţiilor internaţionale şi a presei, ceea ce creează oportunităţi pentru o schimbare masivă a sistemul internaţional de taxe, se mai arata in comunicatul PwC.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii