BANCI | Stirea Zilei

Comisioanele pentru platile cu cardul platite de magazinele online si offline se injumatatesc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-08 19:07

Incepand de miercuri, 9 decembrie, intra in vigoare Regulamentul UE 2015/751 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2015, cu aplicare si in Romania, care limiteaza comisioanele interbancare pentru platile la POS-uri sau online cu cardurile persoanelor fizice, nu si ale firmelor, la maxim 0,2% din valoarea tranzactiei la cardurile de debit si 0,3% la cardurile de credit, fata de 1%-1,5% cat erau pana acum.

La aceste comisioane interbancare (interchange), pe care magazinele de pe strada sau cele online le achitau bancilor, se adauga si altele, precum cele de administrare sau de procesare a platilor, astfel ca in total comerciantul ajungea sa achite bancilor, procesatorilor de plati si organizatiilor de plata Visa si MasterCard, intre 2% si 3% din valoarea fiecarei plati cu cardul.

Odata cu reducerea de cinci ori a comisioanelor interbancare, costul total al comerciantilor pentru acceptarea platilor cu cardul la POS-uri si online se injumatateste, pana la un nivel de 1% sau chiar mai putin.

De exemplu, PayU România, unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online, anunta ca reduce comisioanele de procesare a platilor, in care sunt incluse si cele interbancare, de la 2,95% la 0,9-1,2%, în funcție de volumele procesate și industria din care fac parte.

Un alt mare procesator online, Netopia MobilPay, afiseaza comisioane de 0,99%, fata de 2,79% in urma cu un an, la care se adauga o taxa de tranzactie de 0,30 lei.

Dupa cum se stie, la platile cu cardul online sau la POS-uri, consumatorii, respectiv detinatorii cardurilor, nu platesc niciun comision.

Masura va determina comerciantii sa stimuleze platile fara numerar, care au o contributie importanta la fiscalizarea tranzactiilor si implicit la reducerea economiei subterane si stimularea concurentei.

PayU se așteaptă ca noile reglementări privind reducerea comisioanelor interbancare la plata cu cardul, valabile din data de 9 decembrie 2015, să încurajeze magazinele online în promovarea acestei metode de achitare a cumpărăturilor online. În prezent, PayU România estimează că aproximativ 80% dintre comenzile online se efectuează cu plata la livrare.

“La nivelul general al pieței se va observa o reconfigurare a metodelor de plată. Se va simți totodată o relaxare a costurilor pentru magazinele online, dar cel mai mare impact se va resimți în zona marilor facturieri care ne așteptăm să promoveze tot mai agresiv plata facturilor în mediul digital. Drept urmare, ca efect secundar, chiar și persoanele care nu plăteau până acum folosind acest canal, din diferite motive, se vor îndrepta către plățile online în următorii ani”, spune Marius Costin, CEO PayU România.

PayU România este lider de piață încă din 2004, în acest an, în doar primele 9 luni ale anului înregistrând volume tranzacționate de peste 170 milioane euro.

Marius Costin, CEO PayU România
Marius Costin, CEO PayU România

Regulamentul european privind limitarea comisioanelor interbancare a fost transpus si in legislatia nationala, printr-o lege adoptata la inceputul acestui an, dar care aplica abia de anul viitor.

Legea prevede si plafonarea platilor in numerar, cu scopul de a reduse economia subterana si de crestere a gradului de fiscalizare a tranzactiilor, masuri care au intrat deja in vigoare (vezi aici detalii)

Cum functioneaza comisionul interbancar

Comisionul interbancar este incasat de catre banca emitenta a cardului de la bancile care accepta plati prin POS-uri sau platforme online, acestea incasand comisioane mai mari de la comercianti.

De exemplu, comisionul perceput de ING Bank de la comerciantii cu POS-uri este intre 0,7% si 0,9% pe tranzactie, in functie de pachetul din oferta, iar la UniCredit Bank intre 0,5% si 1,4%, tot in functie de tipul pachetului.

Cat pierd bancile si procesatorii de carduri

Valoarea platilor cu cardul s-a ridicat in trimestrul trei din acest an la aproape 10 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca intr-un an volumul tranzactiilor ajunge la 40 de miliarde de lei. Daca luam in considerare un comision mediu total pe tranzactie de 2%, inseama venituri anuale pentru banci, procesatori de plati si organizatii de carduri de ordinul a 400 milioane lei anual, care se vor injumatati de acum inainte.

Daca punem la socoteala doar comisionul interbancar de 1% pana acum, care aducea numai bancilor venituri de 200 milioane lei anual, acestea se vor reduce de patru ori, la doar 80 de milioane de lei anual, dupa aplicarea unui comision de 0,2% in cazul cardurilor de debit.

Pierderile din reducerea comisioanelor ar putea fi recuperate prin cresterea volumului de tranzactii, care are un potential foarte ridicat, intrucat ponderea platilor cu cardul si online este in prezent foarte redusa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii