ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comerțul cu amănuntul - avansul de 4,5%, păstrat după primele 11 luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-25 07:34

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută dar a scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Dispunerea datelor de activitate în calendar a favorizat rezultatul brut.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,4% în termeni bruți și de 3% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele 11 luni ale anului a staționat la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier apare ceva mai ridicată, respectiv 5,2%).

Această evoluție s-a produs în pofida reducerii cu peste 3 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,1% aferent lunii octombrie dar încasat în noiembrie, la o inflație de 16,76%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat scăderea în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse alimentare (-1,8%, până la doar +0,3% față de noiembrie 2021). Precum și creșterea semnificativă (+11,5% comparativ cu octombrie și +7,2% față de 12 luni în urmă) consemnată la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare, efect generat în mare parte de ofertele „Black Friday”.

Pe segmentul carburanților pentru autovehicule, reducerea pronunțată față de luna precedentă (-9,7%), poate fi explicată prin sezonalitate ( s-a păstrat un avans de +4,7% comparattiv cu noiembrie 2021). Oricum, ritmul cumulat la 11 luni rămâne cel mai ridicat în structura de consum (+9,4%, față de +4,5% la produse nealimentare și +1,7% la cele alimentare).

Astfel, creșterea economică pe 2022, estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea la finalul anului a consumului aflat în platou aproape de previziunea oficială.

Asta pe fondul unei anumite revigorări a exporturilor, deși situația principalilor parteneri externi nu e favorabilă în acest sens. Refacerea veniturilor populației în termeni reali se va produce de-abia la începutul lui 2023, odată cu încasarea primelor pensii și salarii indexate.

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani) și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Acestea ajunseseră deja la 31 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele lunii noiembrie 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele zece luni ale anului a avansat cu circa 60%, la peste 23 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii