ECONOMIE | Stiri economice

Comerțul cu amănuntul, în pierdere de viteză

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-06 05:29

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în august 2023 față de luna anterioară cu 2,3% pe seria brută, dar numai cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Rezultatul ajustat a ținut cont de numărul diferit de zile lucrătoare în calendar.

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat o creștere de 0,6% brut (1,1% ajustat), valori similare cu cele din luna precedentă (0,7%, respectiv 1,2%). Astfel, rezultatul brut cumulat de la începutul anului 2023 a fost în pierdere de viteză între martie și august, de la cel mai mare până la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, sub nivelul (încă) prognozat oficial pentru avansul PIB pe 2023.

Această evoluție s-a produs în pofida unui avans anual de aproape cinci procente al puterii de cumpărare a salariului mediu (+14,8% aferent lunii iulie dar încasat în august, la o inflație de 9,43%), corelată cu consolidarea în domeniul pozitiv a pensiei reale (+3,3%, după majorarea cu 13% a cuantumului mediu de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterile înregistrate conjunctural față de luna anterioară la mărfuri alimentare (+4,9% brut, deși numai +1,6% ajustat cu sezonalitatea) și în comerțul cu carburanți pentru autovehicule (+5,1%, respectiv, +2,9%). În schimb, pe segmentul de mărfuri nealimentare s-a înregistrat scăderi (-1,3%, respectiv -2,5%), situație mai puțin obișnuită.

Față de aceeași lună din 2022, datele publicate de INS au rămas clar pozitive la produsele alimentare (+1,8% brut și +2,7% ajustat sezonier), dar au coborât spre zero la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare (+0,4% brut, deși +1,6% ajustat) și au rămas încă negative pe segmentul de carburanți (-1,2% brut și -1,3% ajustat).

Cumulat de la începutul anului, avansul comerțului în ansamblu exprimat în termeni bruți s-a diminuat din nou până la 2,4% (stagnare la +2,6%, după ajustarea cu sezonalitatea), cu niveluri pozitive la produse alimentare (+3,4%) și produse nealimentare (+3,9%). În același timp, în pofida unui reviriment cert pe ultimele luni, la carburanți s-a păstrat poziționarea în domeniul negativ (-2%).

Per total, evoluția consumului a înregistrat o creștere aparentă față de luna precedentă, deși rezultatul cumulat a păstrat trendul de scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Datele indică o posibilă revenire a consumului, în condiții de creștere a puterii de cumpărare, pe măsură ce inflația va scădea.

De reținut, din perspectiva stabilității macroeconomice, pe fondul rezultatelor slabe din industrie (în scădere ca rezultat brut lunar până sub nivelul din urmă cu nouă ani) și agricultură (a cărei evoluție în 2022 s-a situat la -11,6% iar creșterea estimată pe 2023 ar fi de numai 10,6%), s-au menținut la un nivel relativ ridicat dezechilibrele externe.

În context european, România a consemnat pe luna august 2023, o creștere marginală a comerțului cu amănuntul față de luna precedentă, spre deosebire de media Zonei Euro (-1,2% pe cifre ajustate) și media Uniunii (-0,9%). Cele mai mari valori s-au consemnat în Luxemburg (+1,9%), Polonia (+1,7%) și Danemarca (+1,6%) iar cele mai mici în Portugalia (-3%), Franța (-2,8%) și Belgia (-1,5%).

Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, avansul de 0,6% plasează țara noastră semnificativ peste media UE (-2%) și cea a Eurozonei (-2,1%). Departe de topul alcătuit din Luxemburg (+8,7%), Spania (+8,1%) și Cipru (+5,9%), dar mult mai sus decât valorile consemnate în țări precum Slovenia (-21,5%), Belgia (-8,5%) și Estonia (-7,9%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii