ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Comertul in 2020: crestere cu 2,2% a cifrei de afaceri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-05 10:32

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat pe anul 2020 o creștere de 2,2% în volum brut a cifrei de afaceri, potrivit datelor publicate de INS.

În pofida pandemiei, valoarea cumulată de la începutul anului nu a coborât niciodată sub referința din 2019, pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +7,5% majorare a salariilor și +15,5% la pensii pe T3 2020). Din luna mai, traiectoria comerțului a fost ascendentă, cu excepția unei stagnări conjuncturale în august.

Pe fondul efectelor pandemiei, care a determinat o scădere semnificativă a PIB, nu s-a redus consumul ci doar RITMUL DE CREȘTERE la produse alimentare (-1 punct procentual) și la cele nealimentare (-2,2 pp). Doar la carburanți a avut loc un declin important (-14,5 pp).

Cu o creștere de +5,0% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,6% la produse nealimentare. Rezultatul de ansamblu a fost diminuat de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule.

De reținut, în ultima lună a anului trecut s-a consemnat cel mai mare avans în raport cu luna precedentă (+5,8% în termeni bruți, deși numai +0,2% după ajustarea cu sezonalitatea).

Produsele alimentare (+17,3%) și carburanții pentru autovehicule (+1,3% brut și +0,3% ajustat cu sezonalitatea), reveniți pe plus după o lungă perioadă, au dat tonul. Produsele nealimentare au avut o scădere minoră în termeni bruți (-0,9%), dar au performat relativ la decembrie 2019 (+6,4%).

Rezultatul înregistrat pe 2020 a fost susținut imediat după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat pe parcurs de creșterea comerțului cu produse nealimentare.

Afectată din primăvară de scăderea cantităților comercializate, cifra de afaceri înregistrată la vânzările de carburanți a ajuns deja pe plus în decembrie, deși prețurile au rămas cu aproape șapte procente sub cele de la finalul anului trecut.

Din păcate, deși menținerea rezultatului cifrei de afaceri din comerț în domeniul pozitiv a indus o anumită atenuare a contracției economice (dată fiind ponderea ridicată a serviciilor în PIB) rezultatele din industrie și agricultură au fost în scădere semnificativă și pe contrasens față de creșterea comerțului.

Astfel, deficitul comercial în relațiile externe a urcat la circa 16,5 miliarde euro (date disponibile la 11 luni), cererea internă sporită fiind alimentată într-o proporție mai mare pe bază de importuri.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii