ECONOMIE | Stiri economice

Comertul, la prima scadere din ultimele opt luni in ianuarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-08 10:21

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,8% a cifrei de afaceri ajustate după numărul de zile lucătoare și sezonalitate, potrivit datelor publicate de INS.

Este prima scădere a acestui sector înregistrată în ultimele opt luni, deși pe seria brută valoarea a rămas deocamdată în domeniul pozitiv (+1,7%). Precedentele valori negative au fost consemnate odată cu primul val al pandenmiei (-18,2% în aprilie și -3,6% în mai 2020).

Pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +6% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii în T4 2020), valorile cifrelor de afaceri nu coborâseră în partea a doua a anului trecut sub referința din 2019. Stagnarea salariilor și pensiilor, pe fondul unor achziții reduse conjunctural la început de an, a condus la o evoluție modestă, salvată de dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare.

Cu o creștere de +1,5% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,8% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea sumelor cheltuite pentru consumul de carburanți (-5,9%).

Scădere înregistrată în pofida unei reveniri semnificative a prețurilor la combustibili (aproape 2% doar în luna ianuarie 2021), determinată de creșterea cotațiilor petrolului pe plan internațional.

În esență, semnalul de avarie pe partea de cerere nu vine din diferența aparent semnificativă între cifra de afaceri din decembrie, perioadă de sărbători, și cea din ianuarie (-22,3%), când vânzările scad în fiecare an și apar oferte de preț mai avantajoase.

Problema este că valoarea brută față de aceeași lună a anului precedent se îndreaptă spre zero. Scăderea bruscă pe cifrele ajustate, după un trend anterior de scădere mai lentă, indică o decelerare a consumului care ar putea afecta revenirea economică scontată.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

România, cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele UE

România a înregistrat anul trecut cel mai redus număr de ani de muncă dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o medie de doar 32,2 ani, ne-am poziționat sub Italia (32,8 ani), Croația (34 ani), Grecia (34,2 ani) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii