BANCI | Stirea Zilei

Clientii bancilor se plang ca le sunt poprite abuziv conturile de salariu, fara sa fie anuntati. Ce spun bancile si seful executorilor judecatoresti despre procedurile legale privind poprirea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-16 00:09

“Buna Ziua. Am un card de credit din care am scos toti banii, iar din anumite motive nu am putut sa-i pun inapoi pe toti, ramanand cu 2.000 de lei datorie pentru care am intarziere. Din acest motiv, banca mi-a facut poprire pe tot contul de salariu, nu doar pe o treime sau jumatate, cum prevede legea. Este legal sa faca asta, avand in vedere ca nu am fost anuntat si nu am primit nicio informare in legatura cu poprirea?”, ne intreaba un cititor, pe site-ul Reclamatiibanci.ro.

Un alt mesaj suna astfel: “Am un credit la care nu am mai putut achita ratele, iar luna aceasta banca mi-a oprit tot salariul din cont. Are voie sa faca asta? Am 2 copii mici si datorii si la alte credite. Ce pot face?”.

Iar cineva se plange ca i s-a blocat alocatia copilului pentru ca a avut un card pe care nu l-a inchis la timp. “Este normal sa se puna poprire pe alocatiile copiilor? Cardul de alocatie find deschis la aceeasi banca, cand m-am dus sa scot alocatiile copiilor, eu i-am spus doamnei de la banca k sunt alocatii, nu este salariu, dar mi s-a raspuns sec ca asa este procedura; as dori sa stiu daca au dreptul sa faca popriri pe alocatiile copiilor si daca nu, ce pot face.”

Numarul clientilor care reclama, indignati, astfel de situatii, a crescut in ultima vreme, astfel ca am luat legatura cu bancile si cu executorii judecatoresti pentru a vedea care sunt procedurile in cazul popririi salariilor in cazurile de executare silita si daca nu cumva cineva abuzeaza aici de drepturile consumatorilor: bancile sau executorii judecatoresti, prin deciziile de a bloca toate sumele dintr-un cont, desi este vorba fie de un salariu, fie chiar de alocatia pentru copii.

Ce spune seful executorilor judecatoresti, Cristian Burchescu

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) spune ca legea prevede ca veniturile destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale unui datornic pot fi urmarite in cuantum de o treime, iar retinerea din salariul poprit nu poate fi mai mare de jumatate, cu exceptia sumelor destinate obligatiei de intretinere, cum este cazul intretinerii copiilor (alocatia acordata de stat) sau a altor persoane din familie.

Iata precizarile transmise catre Bancherul.ro de Cristian-Mihai Jurchescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:

“Conform art.728 din Codul de procedura civila, salariile, alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale debitorului pot fi urmarite in cuantum de o treime, pentru orice datorii, cu exceptia celor de natura obligatiei de intretinere.
De asemenea, potrivit art.169 alin. (4) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, retinerile din salariu nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

In sensul art.780 din acelasi Cod, in cazul in care poprirea sumelor de bani este efectuata din cadrul contului aferent persoanei fizice, se va urmari respectarea limitelor prevazute la articolul mentinat mai sus.”

Ce se intampla insa in cazul in care un executor dispune poprirea unui salariu intreg sa a unor venituri destinate intretinerii, cu alte cuvinte daca face un abuz?

Seful executorilor judecatoresti spune ca deciziile unui executor pot fi contestate in instanta:
“Din economia art.60 alin. (1) din Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca actele executorului judecatoresc sunt supuse, in conditiile legii, controlului instantei judecatoresti competente.

Astfel, in ipoteza in care va considerati lezat in cadrul procedurii de executare, aveti posibilitatea de a formula contestatie in conditiile codului de procedura civila.”

Sa vedem acum cum trateaza bancile astfel de cazuri.

Reprezentantii Raiffeisen Bank spun ca banca are dreptul prin contract sa ia dintr-un cont atat cat e necesar pana la stingerea datoriei. In principiu, daca nu aveti cont/card de salariu, banca nu stie care este valoarea salariului primit de dumneavoastra in cont, astfel incat sa tina cont de prevederea legala potrivit careia poate retine doar o treime din salariu in cazul popririi contului in urma executarii silite.

Dumneavoastra puteti incasa in contul bancar si alte sume de bani in afara salariului, sume ce trebuie retinute de banca pentru achitarea datoriei aferenta creditului.

De aceea, trebuie sa aduceti bancii dovada privind nivelul salariului virat de firma la care lucrati in contul Raiffeisen, astfel incat banca sa poata retine o treime din valoarea acestuia.

Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, in care contul este poprit in urma executarii silite, banca va recomanda sa evitati sa mai acumulati datorii si sa mergeti la banca pentru a cere restructurarea creditului si a renegocia situatia datoriilor la credit, astfel inca sa va fie mai usor sa scapati de datorie.
In functie de volumul restantelor si de caracteristicile imprumutului, banca va poate acorda diverse facilitati de restructurare a creditului, in conditii mai avantajoase.

Banca este "tert poprit", adica executa dispozitiile executorului

Reprezentantii Alpha Bank ne precizeaza, la randul lor, ca doar un executor judecatoresc poate infiinta o poprire, banca fiind doar un asa-zis “tert poprit”, adica executa ceea ce spune executorul.

Ce trebuie sa faca, insa, un client caruia i s-au oprit toti banii dintr-un cont, chiar daca respectivii bani reprezentau salariul sau chiar alocatia pentru copil?

“Clientul trebuie, mai inainte de toate, sa ia legatura cu banca, urmand ca aceasta sa-i puna la dispozitie o copie a adresei de infiintare a popririi, precizeaza reprezentantii Alpha Bank.
In baza informatiilor cuprinse in adresa de infiintare a popririi, clientul va putea sa contacteze executorul judecatoresc in vedere clarificarii aspectelor legate de poprirea instituita de acesta.

Precizam faptul ca responsabilitatea tertului poprit (respectiv a bancii) se manifesta in raport cu organul de executare si nu fata de debitorul urmarit, conform art.782 NCPC "Infiintarea popririi" alin. 2, - "În adresa de înfiinţare a popririi i se va pune în vedere celei de-a treia persoane, care devine, potrivit alin. (1), terţ poprit, interdicţia de a plăti debitorului sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datorează ori pe care i le va datora, declarându-le poprite în măsura necesară pentru realizarea obligaţiei ce se execută silit".

De asemenea, art. 783, alin 1 NCPC prevede ca "din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite".

Astfel, tertul poprit are obligatia de a indisponibiliza sumele din contul poprit in conformitate cu cererea organului de executare, indiferent de natura acestora (avand in vedere ca intr-un cont curent se pot incasa diferite sume, nu numai cele provenind din venituri salariale), responsabilitatea distribuirii acestora revenind organului de executare”, adauga reprezentantii bancii.

Aveti probleme cu bancile? Scrieti-ne la Reclamatiibanci.ro si noi va ajutam.

Comentarii

Catalin
Blocare salariu
Bună ziua! Dețin mai multe produse aferente unei bănci....credit descoperit de credit si un card de cumpărături...in urma cu cateva luni banca mi a oprit tot salariu....este posibil fara hotărâre judecătorească?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii