BANCI | Ultima Ora

Clauzele abuzive din contractele de credit ar putea fi judecate doar de Tribunalul Specializat Bucuresti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-12 14:42

Clauzele abuzive din contractele de credit si alte tipuri de contracte preformulate ale furnizorilor de servicii, precum firmele de telefonie, ar putea fi judecate doar la Tribunalul Specializat Bucuresti ce urmeaza a se infiinta in 1 martie 2014.

Asta prevede un amendament al Asociatiei Romana a Bancilor (ARB) dintr-un proiect de modificare a Legii privind clauzele abuzive din contactele intre profesionisti si consumatori adoptat marti de comisia juridica a Senatului.

Initiatorii propunerii legislative sunt mai mulţi deputaţi PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvăz, Mihai Sturzu şi deputaţi UNPR, potrivit Mediafax.

Amendamentele propuse de ARB au fost înaintate comisiei sub semnătura preşedintelui Radu Graţian Gheţea, cu precizarea că aceasta reprezintă "opinia finală a comunităţii bancare".

În document se mai arată că modificările sunt propuse în urma discuţiilor dintre ARB, FMI, Ministerul Justiţiei şi BNR referitor la alinierea Legii privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori cu prevederile Directivei 1993/13/EEC privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.

La propunerea iniţiatorilor, acţiunile colective prin care se denunţă clauze abuzive vor putea fi făcute numai la Tribunalul Specializat Bucureşti doar la sesizarea conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de către Asociaţiile pentru protecţia consumatorului care au calitatea de parteneri sociali.

În prezent, legea prevede că organele de control abilitate încheie procese-verbale prin care se consemnează faptele constatate cu ocazia verificarilor facute în materia clauzelor abuzive, document care se transmite, după caz, la judecătoria în a cărei rază teritorială s-a săvârşit fapta sau în a cărei rază teritorială contravenientul îşi are domiciliul sau, după caz, sediul.

Ministerul Justitiei a decis sa infiinteze in Bucuresti primul tribunal specializat pentru judecarea insolventelor, proceselor dintre clienti si banci si altor cauze cu profesionisti, “Tribunalul Specializat Bucuresti” urmand a functiona din 1 martie 2014, conform unui proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului. Conform modificarilor Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, publicat in Monitorul Oficial din 14 noiembrie, “cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare”.

Decizia infiintarii tribunalelor specializate a fost luata in urma lobby-ului facut de bancheri, BNR si institutiile financiare internationale (FMI, BERD), care au motivat necesitatea acestor instante prin faptul ca, pe de o parte, este necesara scurtea duratei de judecare a cazurilor de insolventa, iar pe de alta parte pentru rezolvarea deciziilor contradictorii ale diverselor instante din tara in cazul proceselor dintre clienti si banci pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit.

Vezi aici mai multe detalii

"Noi urmărim, în primul rând, protecţia consumatorului, dar, în acelaşi timp, profesionistul trebuie să poată să îşi desfăşoare activitatea nu cu sabia lui Damocles deasupra capului, în sensul în care trebuie să existe o practică unitară, eventual a unei instanţe, spre exemplu Tribunalul Specializat al Municipiului Bucureşti şi recurs la Curtea de Apel Bucureşti", a declarat vicepreşedintele Comisie juridice, senatorul PSD Toni Greblă, citat de Mediafax.

Întrebat despre motivaţia introducerii prevederii ca doar Tribunalul Specializat din Bucureşti să fie competent să judece acţiunile consumatorilor, acesta a explicat că astfel se doreşte unificarea practicii judiciare. Dacă Tribunalul Iaşi dă o soluţie, iar Tribunalul Braşov dă o alta ce se întâmplă?", a întrebat acesta.

Iniţiativa legislativă, cu amendamentele propuse de Comisia juridică, urmează să fie dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii