BANCI | Stirea Zilei

Cinteza ameninta bancile cu masuri dure: „Le voi interzice sa atraga depozite daca nu se supun cerintelor noastre privind solvabilitatea si riscurile”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-16 00:04

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR, avertizeaza ca va lua masuri dure impotriva bancilor care nu se supun cerintelor de reglementare impunse de banca centrala in privinta adecvarii capitalului si a riscurilor. El spune ca va interzice bancilor cu probleme sa mai atraga depozite de la populatie. Cinteza motiveaza decizia prin faptul ca doreste ca sistemul bancar sa ramana solid: desi rata creditelor neperformante a crescut in ultimul an de la 15,9% la 19,1% in martie 2013, gradul de acoperire a acestora cu provizioane este ridicat, de peste 85%. De asemenea, solvabilitatea sistemului e de 15%, cu mult peste limita legala de 8%, iar daca se adauga si filtrele prudentiale impuse de BNR, ajunge chiar la 18%.

Cinteza precizeaza ca BNR va lua masuri mai dure in acest an, in cazul bancilor unde va fi identificat un risc mai ridicat. „Vom cere majorarea capitalului acolo unde vedem ca riscurile sunt ridicate, iar in cazul in care aceasta nu se produce imediat, vom lua si alte masuri, precum interzicerea atragerii de depozite, de cumparare de titluri de stat sau chiar interzicerea creditarii, ultimele doua masuri fiind luate deja la cateva banci”, adauga Cinteza.

„Masurile pe care le vom lua vor fi dure, iar prima dintre acestea ar putea fi interzicerea dreptului de a atrage depozite”, spune Cinteza, care se va intalni cu bancherii in 28 mai la IBR pentru a-i anunta despre noile masuri avute in vedere de supravegherea BNR.

Cerinte mai stricte sefilor de risc

Cinteza mai spune ca va impune cerinte mai ridicate bancherilor care raspund de riscuri, acestia urmand a fi evaluati mai strict, astfel incat sa se previna situatia in care un control insuficient de adecvata al riscului sa puna o banca in pericol.

Seful supravegherii din BNR apreciaza ca desi volumul creditelor neperformante este in crestere, acestea sunt gestionabile, asa incat principalul risc la adresa bancilor ramane cel de contagiune de la problemele ce ar putea aparea la bancile-mama din strainatate, asa cum s-a intamplat si in cazul crizei de Cipru, care l-a prins cam pe nepregatite pe Cinteza, trebuie sa o recunoasca pana la urma. Deocamdata insa, tacere si "no comment" despre situatia Marfin Bank. Va fi repetat insa exercitiul de simulare a infiintarii unei banci punte, exercitiu care a avut loc si anul trecut, cand toate bancile mari au simulat, cu un nou soft, trecerea la bridge-bank pe timpul unui week-end.

In acelasi timp, adauga seful supravegherii din BNR, bancile trebuie sa continue procesul de restructurare si transformare a bancilor, intrucat acestea nu se mai pot baza, ca pana acum, doar din marja de dobanda, in conditiile in care costurile cu riscurile raman ridicate.

Firmele de consultanta, din nou avertizate

In acelasi timp, Cinteza avertizeaza din nou firmele de consultanta care auditeaza bancile in legatura cu modul de constituire a provizioanelor. „Auditorii nu trebuie sa uite ca noi suntem cei care le acorda licenta si le-o putem retrage oricand, in cazul in care gresesc, nu vor fi iertati”, spune el.

BNR a solicitat in a doua parte a anului trecut un audit special la banci in vederea reevaluarii garantiilor imobiliare aferente creditelor, rezultatul fiind majorarea volumului provizioanelor cu o suma substantial, de 600 de milioane de euro, provocand pierderi serioase unor banci. Un astfel de audit se va repeta si in alt doilea trimestru al acestui an.

In total, bancile romanesti au avut in 2012 pierderi record care s-au ridicat la peste 2 miliarde de lei, insa in primul trimestru din 2013 au revenit pe profit, castigul insumat ridicandu-se la 518 milioane lei, de patru ori mai mari decat in acelasi trimestru al anului precedent. Performanta s-a datorat in special reducerii la jumatate a volumului de provizioane aferente creditelor neperformante: de la 3,2 miliarde lei in primul trimestru din 2012, acestea au scazut la 1,76 miliarde la finalul lunii martie din acest an.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR detalii privind indicatorii sistemului bancar in T 1 2013

Comentarii

Pasaroi
mincinosul roade osul
Cinnteza iarasi minte. neperformantele depasesc 55%. incepe falinetul adevarat al bancilor iar ei continua minciunile



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii