BANCI | Stirea Zilei

Cine va inchiria sediile bancilor care se inchid?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-01 16:07

Strazile sunt pline de masini scoase la vanzare. Mai nou insa si bancile incep sa se inchida, asa incat proprietarii spatiilor respective ar putea intampina probleme in gasirea unor noi clienti la fel de banosi cum s-au dovedit pana acum institutiile financiare. Cine va lua locul bancilor? Covrigariile, din nou?

In imagine vedeti o unitate inchisa in Bucuresti de una dintre primele banci care au trecut la planuri de restrangere a retelei: MKB Romexterra Bank.

Respectiva unitate se afla pe strada 13 Septembrie, intr-o zona mai putin populata si in care nu se afla, pe o raza de cateva sute de metri alte banci. In mod clar, o locatie prost aleasa.

MKB Romexterra Bank face parte din grupul german Bayern LB, ce se confrunta in prezent cu serioase probleme, fiind afectata de criza financiara.

Bayern LB face disponibilizari si primeste ajutoare de la stat

Banca germana a anunţat la începutul lui decembrie că va disponibiliza 5.600 de persoane din totalul de 19.200 de angajaţi. Reducerile de personal se desfăşoară pe parcursul a cinci ani, până în 2013. Cel puţin 1.000 de persoane vor fi disponibilizate în cadrul BayernLB din Munchen şi din sucursale şi circa 200 din afara Germaniei.

De asemenea, Comisia UE a aprobat, in 18 decembrie, masurile propuse de Landul Bavariei pentru recapitalizarea BayernLB.

Ca rezultat, Guvernul Bavariei va putea varsa prima transa de 3 mld Euro destinate recapitalizarii bancii, inainte de sfarsitul anului 2008. Transele aditionale pana la 10 mld Euro vor fi disponibile in primul trimestru al anului 2009.

Acorduri de protectie a bancii impotriva pierderilor de pana la 4.8 mld Eur, provenite din portofoliul de investitii ABS, vor fi incheiate in acest an. Consiliul Director si Consiliul de Administratie al BayernLB au prezentat pe 1 decembrie 2008, principalele directii ale noului model de business al Bancii.

Aprobarea masurilor de stabilizare reprezinta un pas important in procesul implementarii noului model de business.

Dupa examinarea masurilor propuse, Comisia UE a aprobat pachetul de recapitalizare, cu conditia ca banca, spre deosebire de intentia initiala, nu va efectua nicio plata de dobanzi, sau alte distribuiri in favoarea participatiilor de capital si a celor de capital propriu (de nivel Trier 1) sau in favoarea contributiilor de capital a partenerilor pasivi (silent partners), cu exceptia cazurilor in care banca este obligata contractual sa faca aceste distributii.

MKB Romexterra Bank se confrunta cu cresterea puternica a provizioanelor pentru credite

În ciuda unui mediu mai putin favorabil, activele totale ale MKB Romexterra Bank, subsidiara MKB Bank din România, au crescut cu 53% fată de anul trecut, ajungând la 2,3 miliarde RON, în comparatie cu 1,5 miliarde RON, în iunie 2007, conform standardelor IFRS, a anuntat banca, la mijlocul lunii august 2008.

Portofoliul de credite a crescut cu 50%, de la 947 milioane RON la sfârsitul lunii iunie 2007, la 1,4 miliarde RON. Creditele pentru persoane fizice au crescut
cu 30%, de la 341 milioane RON la 442 milioane RON, iar creditele pentru persoane juridice au crescut cu 61%, de la 606 milioane RON la 975 milioane RON.

Cu toate că principalii indicatori financiari ai băncii au înregistrat cresteri, provizioanele constituite în urma procesului de creditare persoane fizice si IMM-uri, au înregistrat o crestere semnificativă în raport cu bugetul initial.

Desi provizioanele pe primele 6 luni au o valoare de 39 milioane RON (IFRS), MKB Romexterra estimează că nu va înregistra o crestere suplimentară semnificativă a acestora în următoarea perioadă.

Anticipând că principalele surse de constituire a provizioanelor au fost deja detectate, MKB Romexterra preconizează pentru final de an, provizioane constituite în valoare de 45 milioane RON.

Profitul operational al băncii pentru primele 6 luni se ridică la 11,6 milioane RON, iar pentru finalul de an banca prevede un profit operational de 36 milioane RON.

MKB Romexterra nu si-a atins targetul de vanzari si a inregistrat pierderi

Ca rezultat al mediului economic nefavorabil si al cresterii neprevăzute a provizioanelor constituite, MKB Romexterra nu si-a atins targetul de vânzări stabilit pentru perioada respectivă, pierderile pe primele 6 luni ridicându-se la 27,3 milioane RON.

Cu toate acestea, structura planului de afaceri a MKB Romexterra nu va suporta modificări, desi prognozele actuale indică faptul că cifrele stabilite pentru 2008 sunt extrem de ambitioase în raport cu circumstantele prezente, aprecia, in luna august, MKB Romexterra.

MKB Romexterra Bank, investitie strategică si puternic sutinută de Grupul MKB, se va concentra pe consolidarea pozitiei pe piată si va continua procesul de dezvoltare pe tot parcursul anului 2008.

În luna mai a acestui an, MKB Bank, principalul actionar al MKB Romexterra Bank, a capitalizat Banca printr-o majorare a capitalului social cu 40 milioane RON, ajungând la valoarea de 240 milioane RON (IFRS).

În prezent, MKB Romexterra Bank actionează în vederea implementării modelului de business al principalului actionar. Demarate anul trecut, proiectele de armonizare a liniilor de business Retail & Corporate sunt implementate în totalitate si, ca rezultat direct, în prezent Banca se concentrează în principal pe dezvoltarea portofoliului său de clienti.

MKB Romexterra Bank continuă procesul de implementare a proiectelor pe Risk si IT în vederea consolidării managementului riscului si operatiunilor, pentru a oferi o bază prudentă si stabilă în continuarea procesului de dezvoltare.

Informatii generale:

MKB Romexterra Bank: subsidiară a MKB Bank, reteaua teritorială a băncii totalizează 87
de unităti operationale, cu 18 mai multe decât în iunie 2007, si o retea de 180 bancomate, toate modernizate la standardul de calitate EMV pentru acceptarea
cardurilor cu cip.

Proportional cu extinderea retelei teritoriale, în prezent personalul MKB Romexterra însumează peste 1,100 de angajati.

MKB Romexterra termina anul pe pierdere si adopta masuri de criza

Din luna august, cand a fost transmis comunicatul de mai sus, lucrurile au luat o turnura foarte dificial pentru banca. Dupa cum am vazut, actionarul principal are probleme serioase, fiind nevoita sa fie recapitalizata de stat.

Acest fapt a determinat si subsidiara din Romania, MKB Romexterra, sa adopte masuri de criza: reducerea retelei si, in consecinta, a numarului de angajati.

"Vom incheia anul pe pierdere si planul este sa recuperam aceasta pierdere, chiar in ciuda unui mediu dificil, in urmatorii unul-doi ani", a declarat Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra Bank, citat de presa.

Adrian Radu a precizat ca banca a obtinut profit operational, insa rezultatul net a fost afectat de majorare semnificativa a provizionelor pentru creditele acordate persoanelor fizice si companiilor.

Presedintele MKB Romexterra nu a facut publice rezultatele bancii dupa primele noua luni ale anului.

MKB Romexterra a beneficiat in 2008 de finantari de la grup in valoare de 245 de milioane de euro, la care s-a adaugat o majorare de capital de 10 milioane de euro.

Pentru 2009 au fost prevazute finantari de 185 de milioane de euro, plus o majorare de capital combinata cu un imprumut subordonat in valoare de 12 milioane de euro.

Insa in conditiile crizei financiare, Radu spune ca nivelul refinantarilor ce-l va primi subsidiara din Romania din partea grupului va scadea semnificativ.

Comentarii

cristina
Ce legatura are titlul cu textul?
Cum puteti da numele articolului astfel, cand el (articolul) este in totalitate despre MKB Romexterra???? Ce fel de scoala ati facut?...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii