BANCI | Opinie

Cercul virtuos al creditelor neperformante, aplicat de bancile romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-22 01:17

Bancile romanesti au printre cele mai multe credite neperformante (non-performing loans – NPLs), comparativ cu bancile din alte tari din Europa, insa in acelasi timp au cel mai ridicat nivel de acoperire cu provizioane, arata ultimele statistici publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Astfel, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (NPL coverage ratio) este de 65% in Romania, cel mai ridicat nivel dintre tarile europene, cu aproape cinci puncte peste nivelul urmatoarelor clasate in acest top, Cehia si Polonia, care au in jur de 60%.

In Ungaria si Bulgaria, rata de acoperire cu provizioane este in jurul a 55%, cu 10 puncte sub nivelul din Romania. Iar in Italia, Spania si Grecia, acest indicator este de doar 45%.

Nivelul de 45% al ratei de acoperire cu provizioane este limita de jos pentru tarile in care rata de neperformanta este ridicata, cu exceptia Ciprului, care are si cele mai multe credite neperformante (50% din totalul imprumuturilor), dar care sunt acoperite cu provizioane intr-o proportie de numai 35%.

In Romania, rata de neperformanta era de 15% in iune, conform metodologiei EBA, diferita de cea a BNR, care este putin mai mica (12,8% in iunie si 12,33% in septembrie). In afara Ciprului, doar Grecia, Irlanda, Portugalia si Italia se afla peste nivelul din Romania.

Cercul virtuos al neperformantelor

In raportul EBA se precizeaza ca tarile cu multe credite neperformante si putine provizioane se confrunta cu problema calitatii activelor si curatarea bilanturilor, prin vinderea si recuperarea creditelor greu de recuperat, in conditiile diferentelor de preturi intre cerere si oferta tranzactiilor de vanzare a imprumuturilor ce nu mai sunt platite de catre clienti.

In contrast, o rata ridicata de provizionare ar putea motiva bancile sa-si vanda neperformantele. Si astfel se inchide asa-zisul cerc virtuos al neperformantelor, dupa cum se vede in graficul de mai jos.

La noi, BNR a stimulat bancile, anul trecut, sa-si recunoasca pierderile prin scoaterea neperformantelor in afara bilanturilor, si astfel s-a ajuns la acest grad ridicat de provizionare.

Pasul urmator este curatirea bilanturilor prin vanzarea respectivelor neperformante, o etapa care merge insa destul de greu, vezi tranzactia amanata a BCR din vara acestui an.

Vezi aici raportul EBA

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii