BANCI | Stirea Zilei

Cele doua banci de stat, CEC Bank si Eximbank, si-au majorat cu 2 miliarde de lei volumul de credite in 2013, compensand reducerea expunerilor bancilor private

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-06 17:19

Cele doua banci de stat, CEC Bank si EximBank, au reusit in 2013 sa-si majoreze volumul creditelor cu aproximativ 2 miliarde de lei, adica exact cu cat si-au redus expunerile restul celor 38 de banci private. Cu toate acestea, bancile private au fost cele care au sustinut in cea mai mare parte cu imprumuturi firmele si populatia de-a lungul ultimilor 5 ani de criza.

Astfel, bancile private locale si straine prezente in Romania si-au majorat volumul de credite acordate clientilor persoane fizice si companii cu aproape 40 de miliarde de lei de-a lungul ultimilor 5 ani de criza, arata datele statistice publicate astazi de Centrala Riscului de Credit din cadrul BNR, care aduna informatiile referitoare la imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei.

Valoarea totala a creditelor acordate de bancile private a avansat de la 250 miliarde lei in ianuarie 2009 la 290 miliarde lei la finalul lunii noiembrie 2013.

Nu a fost suficient insa pentru a sustine economia intr-un mod sustenabil, dupa cum au avertizat si institutiile financiare internationale. Si asta pentru ca multe banci private, in special cele straine, care s-au extins agresiv in perioada dinaintea crizei, au fost nevoite sa se restructureze masiv si sa-si reduca activele, proces care continua si in prezent.

Iar bancile locale si cele detinute de stat, CEC Bank si Eximbank, nu au fost suficient de puternice pentru a compensa volumul ridicat al expunerilor bancilor straine private.

Bancile de stat si-au dublat volumul imprumuturilor in ultimii 5 ani de criza

Creditele acordate de bancile de stat au crescut in ultimii 5 ani cu doar 9,4 miliarde lei, cu toate ca ritmul a fost destul de ridicat: de la doar 8 miliarde lei la finalul lui 2008 la 17,4 miliarde in noiembrie 2013, mai mult decat dublu, asadar.

Anul precedent, insa, volumul creditelor acordate de bancile private a scazut cu aproximativ 2 miliarde de lei, de la 292 miliarde in decembrie 2012 la 290 miliarde in noiembrie 2013, in timp ce stocul imprumuturilor din bilanturile celor doua banci de stat a avansat cu 2 miliarde lei, de la 15,5 miliarde in decembrie 2012 la 17,4 miliarde in noiembrie 2013.

In 2012, volumul creditelor acordate de bancile private a crescut cu 4 miliarde lei, de la 288 la 292 miliarde lei, pe cand imprumuturile bancilor de stat a avansat de la 13 la 15 miliarde, adica intr-un ritm asemanator celui din 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii