BANCI | Stirea Zilei

Cea mai mare intelegere antitrust din istoria Statelor Unite, privind comisioanele la platile cu cardul: Visa si MasterCard vor plati despagubiri de 7,2 miliarde dolari pentru 8 milioane de comercianti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-10 15:53

Un judecător american si-a dat vineri acordul preliminar pentru o intelegere prin care Visa si MasterCard vor plati despagubiri in valoare de 7,2 miliarde de dolari in cash si reduceri temporare a nivelului taxei de interschimb pentru 8 milioane de comercianti.

Intelegerea dintre companiile de carduri si banci, pe de o parte, acuzate ca s-au inteles cu privire la nivelul comisioanelor percepute comerciantilor pentru fiecare plata cu cardul efectuata de clienti, si asociatiile care reprezinta magazinele, de cealalta parte, dateaza din luna iulie, conflictul fiind deschis in 2005.

Pentru fiecare plata cu cardul acceptata de magazinele americane, acestea trebuie sa plateasca organizatiilor de carduri Visa si MasterCard, precum si bancilor, un comision care variaza intre 1,5% si 3,5%. In schimb, utilizatorii de carduri nu platesc niciun comision pentru platile cu cardul la comercianti.

La fel se intampla si in Romania sau in alte tari europene.

Bancile, precum si Visa si MasterCard, spun ca trebuie sa perceapa un comision pentru acoperirea cheltuielilor aferente intretinerii sistemelor de plati, precum si pentru acoperirea fraudelor, in timp ce comerciantii se plang ca aceste comisioane le reduc din profituri si le majoreaza pretul produselor vandute.

Nu toti comerciantii americani au fost insa de acord cu prevederile intelegerii, sute de alte lanturi de magazine, printre care gigantul Wal-Mart Stores, au inca obiectii referitoare la intelegere.

În timpul audierii de catre judecatori, avocatii a zeci de contestatari - inclusiv Target Corp si Home Depot Inc - au declarat că intelegerea reprezinta un ajutor neinsemnat pentru comerciantii impovarati de taxele pentru acceptarea platilor cu cardul impuse de Visa si MasterCard, a caror valoare este estimata la 30 de miliarde de dolari anual.

Contestatarii intelegerii mai sustin ca aceasta nu va impiedica Visa si MasterCard sa majoreze si pe viitor comisioanele pentru platile cu cardul.

In cazul unei decizii finale din partea judecatorului american din Brooklyn, New York, ar fi cea mai mare intelegere antitrust din istoria Statelor Unite, potrivit Reuters.

In afara de despagubiri, comerciantii au mai obtinut ca Visa si Mastercard să-si schimbe politica privind neperceperea consumatorilor detinatori de carduri a unei taxe pentru platile cu cardul la comercianti (la fel ca in Romania, platile cu orice tip de card la orice comercianti sunt scutite de comisioane).

Decizia va intra in vigoare intr-un termen de 60 de zile de la aprobarea preliminara a intelegerii.

Ceea ce inseamna ca magazinele americane vor putea, de acum inainte, sa perceapa comisioane clientilor care platesc cu un card, insa doar in statele unde legea nu interzice acest lucru.

Un numar de 10 state americane, printre care New York, Florinda si California, interzic comerciantilor sa perceapa taxe suplimentare pentru platile cu cardul.

Insa chiar si acolo unde comerciantilor nu le este interzis acest lucru, impunerea unei taxe suplimentare ar putea reprezenta o provocare, intrucat ar putea speria clientii.

O alternativa ar fi introducerea de discounturi pentru cei care platesc cash, o metoda pe care o practica deja o serie de magazine americane.

MasterCard a transmis un comunicat in care si-a exprimat multumirea cu privire la decizia judecatorului, precizand ca este vorba de un acord flexibil, care permite comerciantilor, printre altele, sa impuna clientilor o taxa pentru platile cu cardul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii