BANCI | Stirea Zilei

Ce trebuie sa stim despre poprirea contului din banca, in urma executarii silite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-28 16:19

Bancile pot institui poprirea conturilor bancare ale clientilor, adica blocarea accesului acestora la bani, in cazul in care exista o cerere in acest sens de la un executor judecatoresc, in scopul achitarii datoriilor pe care o persoana sau o firma le are, de obicei, la fisc.

 

Intrucat pentru oricine este foarte neplacut sa se trezeasca cu conturile blocate, situatie ce poate deveni tensionata in relatia client-banca, e bine sa stim care este procedura de poprire a unui cont bancar si la ce trebuie sa ne asteptam in cazul in care suntem pe lista datornicilor si riscam executarea silita.

 

Prima disputa dintre client si banca apare in momentul in care clientul descopera ca nu mai are acces la o parte sau chiar toata suma dintr-un cont sau de pe card. Reactia fireasca este sa fie revoltat de aceasta situatie, intrucat se vede in imposibilitatea de a face cumparaturi cu cardul sau de a plati o factura.

 

Legea prevede insa ca „poprirea se infiinteaza fara somatie”, datornicul urmand a fi instiintat ulterior despre masura luata. E si normal sa fie asa, intrucat daca debitorul ar sti dinainte ca urmeaza sa i se blocheze contul, si-ar retrage banii din acesta.

 

De aceea, trebuie sa stiti ca in cazul in care ajungeti datornic riscati sa va treziti peste noapte, in momentul popririi conturilor, fara bani in conturi. Si nu este vina bancii pentru acest lucru, intrucat aceasta actioneaza la cererea executorului judecatoresc, avand, de altfel, statutul juridic de „tert poprit”.

 

Se pot bloca toate sumele dintr-un cont?

 

O alta mare problema in cazul popririi conturilor este valoarea sumelor blocate. Conform legii, banca nu poate bloca accesul la toate sumele dintr-un cont, in cazul in care este vorba de salarii, pensii sau venituri destinate asigurarii mijloacelor de existenta. Doar o treime dintr-un salariu sau pensie poate fi restrictionat in vederea platii datoriilor, iar cand exista mai multe popriri, se blocheaza numai jumatate din valoarea veniturilor.

 

Exista si venituri ce nu pot fi poprite deloc si anume: alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii.

 

Apar insa probleme in momentul in care intr-un cont de salariu, de pensie sau de alocatie pentru copii exista si alte sume de bani din alte surse, in conditiile in care intr-un cont bancar pot fi virate, printr-un transfer sau depunere, orice tip de sume de bani. Ce face banca in aceste cazuri? Cum se rezolva aceasta situatie?

 

In principiu, banca trebuie sa stie despre ce tipuri de venituri e vorba intr-un anumit cont, intrucat exista niste documente, in momentul deschiderii conturilor, semnate de institutia angajatoare, privind virarea veniturilor, astfel incat nu ar trebui sa se atinga de cel putin o treime din respectivul cont. Ea ar putea bloca accesul la sume mai mari, din alte surse, doar la decizia executorului, cel care este abilitat sa determinte natura veniturilor dintr-un cont bancar.

 

Vezi aici alte informatii utile despre poprirea conturilor si procedura legala.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii