BANCI | Stirea Zilei

Ce trebuie sa stim despre monedele euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-17 08:33

Există opt cupiuri diferite ale monedelor euro (2 EUR, 1 EUR, 50 de cenţi, 20 de cenţi, 10 cenţi, 5 cenţi, 2 cenţi şi 1 cent), a căror dimensiune, greutate, culoare şi grosime variază.

Fiecare monedă are o faţă comună europeană şi o faţă naţională, care este diferită pentru fiecare ţară. Toate monedele euro pot fi folosite în întreaga zonă euro.

Feţele comune ale celor opt monede euro înfăţişează harta Europei pe un fundal format din cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene (UE).

Monedele de 5 cenţi, 2 cenţi şi 1 cent ilustrează poziţionarea Europei pe glob în raport cu Africa şi Asia, în timp ce pe monedele de 50 de cenţi, 20 de cenţi şi 10 cenţi statele membre ale UE sunt reprezentate ca naţiuni individuale, iar monedele de 2 EUR şi 1 EUR prezintă o hartă a Uniunii Europene.

La data de 7 iunie 2005, Consiliul European a hotărât că feţele comune ale monedelor de 2 EUR, 1 EUR, 50 de cenţi, 20 de cenţi şi 10 cenţi trebuie actualizate pentru a ilustra extinderea UE din anul 2004.

Elementele grafice modificate ale monedelor preiau desenul iniţial, inclusiv cele douăsprezece stele, însă harta celor 15 state membre ale UE de la acea vreme a fost înlocuită cu una care înfăţişează întreaga Europă.

Faţa comună europeană

În anul 1996, a fost lansat un concurs de grafică a monedelor euro în toate statele care erau membre ale UE la acea vreme, în afară de Danemarca.

Pentru faţa comună, fiecare grafician a trebuit să propună o serie completă de monede pornind de la una dintre următoarele trei teme:
• stil arhitectural şi ornamental;
• obiectivele şi idealurile UE;
• personalităţi europene.

În luna martie 1997, din cele 36 de serii propuse, un juriu european a selectat nouă. Ulterior, Comisia Europeană a realizat un sondaj de opinie în rândul publicului şi al experţilor din întreaga Uniune Europeană.

În luna iunie 1997, Consiliul European de la Amsterdam a ales în cele din urmă seria câştigătoare, concepută de Luc Luycx de la Monetăria Regală a Belgiei.

Feţele naţionale

Procedura de selecţie pentru grafica feţelor naţionale ale monedelor a variat considerabil de la o ţară la alta.

În unele ţări, precum Germania şi Franţa, elementele grafice au fost evaluate de un juriu format din înalţi funcţionari şi experţi, în timp ce în altele, precum Italia, publicul a participat la procedura de selecţie.

Diversitatea Europei este ilustrată nu doar prin procedurile diferite de selecţie, ci şi prin elementele grafice propriu-zise. Fiecare concepţie grafică oferă un instantaneu al culturii, istoriei, artei sau tradiţiei numismatice a ţării respective.

În pofida diferenţelor dintre feţele naţionale ale monedelor, acestea pot fi utilizate în toate ţările zonei euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii