BANCI | Educatie financiara

Ce tip de carduri, MasterCard sau Visa, se folosesc mai mult la cumparaturile in strainatate? Si de ce?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-25 15:16

In 2013 romanii au facut 19,3 milioane de plati cu cardul la POS-urile magazinelor, hotelurilor, restaurantelor, agentiilor de turism sau benzinariilor din strainatate, adica aproape 53.000 de plati zilnic sau 2.200 de plati la fiecare ora, adica 36 de plati pe minut, conform statisticilor BNR.

Numarul platilor cu cardul in strainatate este in crestere puternica de la an la an, in prezent fiind de cinci ori mai multe decat in 2008. (Vezi aici stastisticile privind evoluatia platilor cu cardul din 2008 pana in 2014)

O treime din numarul total de plati, mai exact 5,3 milioane, au fost realizate cu carduri Visa, conform datelor comunicate de organizatia de plati, iar cea mai mare parte a platilor, adica 14 milioane de tranzactii, s-au facut cu carduri MasterCard.

In ceea ce priveste valoarea cumparaturilor si serviciilor achitate cu cardul in alte tari, suma totala s-a ridicat, in 2013, la 1,2 miliarde euro, din care tot in jur de o treime, respectiv 360 milioane euro, s-au tranzactionat cu carduri Visa, in timp ce restul de 900 de milioane de euro au fost pe carduri MasterCard.

Daca va intrebati de unde aceasta diferenta importanta intre cei doua tipuri de carduri, atunci exista doua explicatii importante, ambele legate de tipul de carduri folosite: standard vs. premium.

1. Cu cardurile premium se tranzactioneaza sume mult mai ridicate

In ceea ce priveste valorile mult mai ridicate ale platilor cu cardurile MasterCard, diferenta este facuta de cardurile premium, intrucat in jur de 90% din numarul total al acestor carduri sunt de tip MasterCard, restul fiind Visa. Iar cum pe cardurile premium se afla sume de bani mult mai ridicate decat pe un card standard, de aici rezulta diferenta importanta dintre valorile tranzactionate pe cele doua tipuri de carduri.

2. Cardurile premium sunt folosite de 4 ori mai des decat cele standard

Al doilea motiv pentru care cardurile MasterCard sunt mult mai folosite la platile in strainatate este dat de nivelul educatiei financiare si implicit al increderii mai ridicate in siguranta si avantajele platilor cu cardul pe care le au detinatorii de carduri premium.

Chiar daca ponderea cardurilor premium din volumul total de carduri este una redusa, vedem ca si numarul tranzactiilor cu carduri premium, nu doar valoarea platilor, este mult mai ridicat decat in cazul cardurilor standard.

Ceea ce inseamna ca cei care detin carduri premium utilizeaza mult mai frecvent cardul, cam de 4 ori mai mult decat detinatorii de carduri standard. Este vorba, asadar, de oameni care au incredere foarte mare in platile cu cardul, pe care-l folosesc pentru aproape orice tranzactie, in fiecare zi, fara sa mai aiba nici cea mai mica reticenta.

Pe un card ai si asigurare si servicii de consiliere

Detinatorii cardurilor premium mai au un motiv serios pentru a-si folosi mai des cardurile: este vorba de beneficiile si serviciile aferente unui card, dincolo de functia sa principala, cea de plata.

Este vorba de diversele tipuri de asigurari aferente un card premium, precum asigurarea de calatorie, de sanatate sau impotriva furtului sau pierderii diverselor obiecte, precum bagaje, chei sau documente personale.

De asemenea, cardurile premium ofera detinatorilor dreptul de a avea acces in business lounge-urile din diverse aeroporturi, in asteptarea cursei rezervate.

Iar un beneficiu major al unui card premium este si serviciul de consiliere personala: utilizatorul suna la un numar de telefon dedicat, la care poate face diverse rezervari de bilete de avion, la concerte sau in alte locuri preferate sau poate obtine informatiile de care are nevoie atunci cand calatoreste.

Plata cu cardul, mai ieftina decat cu banii jos

Ca sa nu mai vorbim de promotiile si discounturile pe care atat MasterCard cat si bancile emitente, in parteneriat cu diversi comercianti, le ofera utilizatorilor atunci cand platesc diverse produse si servicii cu cardul.

Reducerile si bonusurile pentru platile cu cardul sunt, de altfel, prezente la toate tipurile de carduri, nu doar la cele premium. In plus, multe carduri de credit standard ofera utilizatorilor si varianta achitarii cumparaturilor in mai multe rate fara dobanda.

Cu alte cuvinte, platile cu cardul sunt mai ieftine decat cele in numerar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

Pot sa inchid Cardul Avantaj de la Credit Europe online sau prin email?

„Buna ziua, Vreau sa inchid Cardul Avantaj iar de la Credit Europe Bank imi spune ca trebuie sa trimit cererea prin curier sau sa merg la o agentie a bancii, dar care este tocmai la Timisoara sau Bucuresti. Mie nu-mi convine sa trimit cererea prin detalii

Cum am fost pacalita cu investitia in actiuni Hidroelectrica

"Am investit in acțiuni hidroelectrica și m-a redirecționat pe o platformă numita collvile capital unde domnul care m-a preluat pentru a-mi spune ce trebuie să fac a lucrat cu banii mei de 200 de USD s-a ajuns la 22388 de USD și acu cand am retras banii îmi spune că trebuie detalii

Cum pot reduce dobanzile la IFN-urile Mozipo si TBI Bank?

„Am dobanzi exorbitante ifn mozipo si tby bank. Doresc sa imi reduca dobanzile la credite sa nu platesc dublu creditul luat”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns Stimate domn, Pentru reducerea banzilor ridicate la detalii

 



 

Ultimele Comentarii