BANCI | Stirea Zilei

Ce spune reprezentantul FMI despre legea prin care se elimina clauzele abuzive din contractele de credit: Nu aruncati copilul cu tot cu apa din copaie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-29 14:45

FMI sugereaza amanarea legii prin care se pot elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei banci, in cazul in care respectiva clauza a fost depistata de o instanta de judecata intr-un singur caz, „pentru a se evita producerea unor pagube mari sectorului financiar, fara motive intemeiate”.

Este vorba de noile prevederi ale Codului de procedura civila, ce ar putea intra in vigoare de la 1 februarie, prin care se modifica Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Conform noilor prevederi, daca o instanta de judecata decide ca o clauza dintr-un anumit contract de credit este abuziva, atunci respectiva clauza va trebui eliminata din toate contractele de acel gen.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis la sfarsitul anului trecut o scrisoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Ministerului Justitiei, cerandu-le ajutorul in acest caz, intrucat legea ar produce bancilor pierderi de 600 de milioane de lei anual.

In scrisoarea de intentie cu FMI, Guvernul se angajeaza sa elaboreze un studiu de impact pentru aflarea efectelor noii legi, inainte ca aceasta sa-si produca efectele.

„Pentru că păstrarea disciplinei între debitori contribuie semnificativ la consolidarea stabilităţii financiare, vom face toate eforturile să evităm adoptarea iniţiativelor legislative (de exemplu, propunerile pentru legea insolvenţei particularilor şi cea privind colectarea datoriilor), sau de amendare Ordonanţei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare.

În această privinţă, vom elabora un studiu de impact şi o consultare publică cu părţile interesate privind Legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte dispozițiile privind clauzele abuzive din contractele de împrumut, înainte ca aceasta să intre în vigoare", se arată în draftul scrisorii de intenţie cu FMI”, se arata in scrisoarea de intentie.

Erik de Vrijer: Punerea în aplicare a Codului civil se va face într-un mod care să protejeze consumatorii și sa minimalizeze riscurile ca băncile sa refuze să acorde împrumuturi

Iata ce a declarat astazi seful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, in cadrul unei conferinte de presa la BNR, intrebat despre aceasta problema:

„În primul rând, noi credem că o protecție adecvata a consumatorilor în cazul tranzacțiilor financiare este foarte importantă. In multe țări, supravegherea sectorului financiar și a băncilor este în grija unei autoritati, iar supravegherea modului de functionare a piețelor financiare si protecția consumatorilor este in grija altei institutii. Deci, ca principiu, credem că este foarte important acest lucru.

Cu toate acestea, la fel de important este si modul în care legile sunt aplicate. Nu trebuie afectate instituțiile financiare și băncile, deoarece riscurile potențiale sunt prea mari. De aceea, am convenit cu guvernul și banca centrală, care urmareste aceste probleme foarte atent, că va fi făcut un fel de studiu de impact și de examinare a procedurilor, pentru a se asigura ca punerea în aplicare a Codului civil se va face într-un mod care să protejeze consumatorii și sa minimalizeze riscurile ca băncile sa refuze să acorde împrumuturi pentru consumatori, pentru că este prea periculos. Nu trebuie să arunci copilul cu tot cu apa de copaie, asta e ideea."

Reprezentantul FMI a dat de inteles ca daca va intra in vigoare de la 1 februarie, aplicarea legii ar putea fi amanata pana la finalizarea studiului de impact.

„Noi înțelegem că această lege intră în vigoare condiționată de alte legi, poate de la 1 februarie, poate mai târziu, iar în cazul în care intră în vigoare noi credem că ar fi bine să se aștepte cu aplicarea legii până cand studiul de impact si evaluarea vor fi finalizate, pentru a se evita producerea unor pagube mari sectorului financiar, fără motive întemeiate. "

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii