BANCI | Stirea Zilei

Ce credibilitate mai poate avea controlul BNR la CEC, dupa ce reprezentantii BNR s-au antepronuntat atat de transant in favoarea bancii?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-29 20:06

Asadar verdictul in cazul CEC Bank a fost dat inainte ca "lupii tineri" din BNR sa se napusteasca asupa batranilor ursi de la CEC. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, a avut grija sa apere CEC Bank inca de la izbucnirea scandalului, in loc sa adopte o pozitie echidistanta, cum se cuvine unei institutii de reglementare si supraveghere.

Dar daca pana acum s-a multumit sa sprijine CEC-ul mai mult indirect, spunand, de pilda, ca banca putea acorda si credite mai mari decat cele standard, cu aprobarea conducerii, astazi a venit cu un verdit, stampilat de statutul sau de om cu pregatire juridica.

"Am citit contractul Ioanei Basescu. Cred ca toate lucrurile sunt in spiritul si litera legii. Am vocatie de jurist si stiu sa citesc un contract. Nu mi se pare nimic in afara legii, a declarat vineri ziaristilor stransi la vila BNR din Cumpatu", Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, citat de Hotnews.

Si supraveghetorul sef din BNR, Nicolae Cinteza, a lasat sa se inteleaga ca este de partea bancii.

"Am auzit că la CEC s-au făcut ilegalităţi şi trebuia să-şi dea demisia. Dacă CEC ar fi fost o bancă mică, fără lichiditate, şi ar fi trebuit să participe pe piaţa interbancară, vă garantez că fiecare dintre departamentele de risc din băncile-mamă ar fi transmis subsidiarelor să închidă linile de finanţare cu CEC Bank. Astfel de declaraţii sunt periculoase. Să spună ce ilegalităţi s-au făcut", a spus Cinteză, citat de Mediafax.

Sa fim seriosi! Si mai ales sa nu fim ipocriti si naivi!

Daca CEC Bank ar fi fost in situatia de a se imprumuta de pe piata interbancara, nu ar fi putut face asta in secunda urmatoare in care s-ar fi aflat despre scandal, nu in urma declaratiilor unuia sau altuia ca Sova.

Iar daca CEC Bank ar fi fost in situatia de a avea nevoie de imprumuturi de pe piata interbancara, sau daca in locul ei ar fi fost o banca privata, atunci nici banca si nici BNR nu-si permiteau sa taca malc atat timp, cum s-a intamplat in acest caz.

PROBLEMA AR FI FOST TRANSATA CHIAR IN ACEEASI ZI. Mai ales ca in astfel de cazuri banca se poate confrunta si cu retrageri de depozite, cum s-a intamplat recent in cazul crizei bancilor cipriote. IATA DE CE TACEREA BNR SI A CEC BANK INSEAMNA MULTE. Iar cea mai evidenta suspiciune este intentia bancii centrale si a CEC Bank de a musamaliza acest caz.

Cinteza nu va face insa parte din echipa care va controla CEC Bank, fiind prieten cu seful bancii, Radu Ghetea. "Lupii tineri" numiti chiar de guvernator se vor ocupa de batranii ursi din CEC Bank, dupa cum a declarat Vasilescu.

Incercati sa va imaginati ca Isarescu i-ar lasa pe "lupii tineri" sa dea un alt verdict decat cel anuntat deja de Vasilescu si Cinteza!

Niciun fel de credibilitate nu mai poate avea acest control, in urma declaratiilor reprezentantilor BNR.

Din pacate, pentru ca stim ca institutia BNR si-ar fi dorit, de fapt, sa trateze acest scandat in mod profesionist si echidistant, astfel incat prestigiul bancii centrale de institutie independenta sa nu fie pus la indoiala.

Comentarii

mihnea gheorghe
Au fost conditii preferentiale!
Nu cred ca tanara antreprenoare de succes Ioana Base... avea cu ce sa garanteze creditul din venituri proprii! S-a acordat datorita influentei politice a lui ta-su... si, probabil, pentru ta-su = marele marinar, ajuns latifundiar/ moshier agricol/ potentat feudal!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii