BANCI | Stirea Zilei

Cati presedinti de banci, romani neaosi si straini naturalizati, avem

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-03 00:07

Dintre cele 38 de banci din Romania, cate apar in registrele BNR, 14 sunt conduse de romani get-beget iar la carma altor 5 sunt straini naturalizati, cu cetatenie romana sau stabiliti aici cu familiile, in urma casatoriei cu o romanca. In total avem 20 de presedinti de banca romani sau stabiliti in Romania (exista o banca cu doi directori), mai multi decat cei straini, desi avem doar 5 banci cu capital romanesc.

Cea mai mare institutie de credit cu capital romanesc, Banca Transilvania (BT), este condusa de un turc (Omer Tetik), dar care este cetatean roman, stabilit in tara noastra dupa ce s-a casatorit cu o romanca.

Un alt turc romanizat, care si-a cladit la noi o familie dupa ce s-a casatorit cu o romanca, este Yakup Cil, presedintele Credit Europe Bank din 2013, functie preluata de la Tetik dupa plecarea acestuia la BT. Yakup este cel mai tanar presedinte al unei banci romanesti, el avand doar 41 de ani.

Si seful OTP Bank, ungurul Laszlo Diosi, a devenit recent cetatean roman, desi familia lui este in Ungaria, astfel ca-l putem adauga si pe el in lista bancherilor romani cu functia de director executiv (CEO).

Olandezul Steven van Groningen este si el casatorit de multa vreme cu o romanca, astfel ca-l putem include si pe el in familia bancherilor romani.

In clubul sefilor de banci romani va intra din octombrie si Sergiu Manea, numit recent presedintele BCR, care va fi condusa din nou de un roman, pentru prima data dupa ce a fost preluata de Erste Bank, la sfarsitul lui 2006, timp in care cea mai mare banca romaneasca a avut la conducere un austriac, un englez si un ceh.

Manea face parte din noua generatie de bancheri, el avand doar 42 de ani, la fel ca Tetik si Andrei Dudoiu, care conduce Volksbank pana la finalul acestui an, cand banca austriaca va fi integrata in BT. Acestora li se adauga seful EximBank, Traian Halalai (45 de ani).

Rasvan Radu (49 de ani), seful UniCredit Bank, Sergiu Oprescu (51 de ani) si Emil Bituleanu (54 de ani), presedintele Libra Internet Bank, fac parte din grupul presedintilor de banca din generatia de mijloc.

In grupul sefilor de banci care au intrat deja in varsta a doua se regasesc:
- Catalin Parvu (58 de ani), seful Piraeus Bank
- Laurentiu Mitrache (60 de ani), presedintele Leumi Bank 
- Radu Ghetea (66 de ani), presedintele CEC Bank

Alti romani care conduc banci mai mici:

- Bogdan Merfea, presedintele Nextebank
- Calin Doru Petruti, director adjunct care asigura temporar conducerea BRCI
- Ioan Mihail Anca, numit recent la conducerea Bancii Feroviara, dupa plecarea lui Petru Tulin la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

O situatie ciudata o gasim la TBI Bank, sucursala bancii bulgaresti cu acelasi nume, care are doi directori executivi: Florentina Mircea si Traian Baicu, cei doi conducand anterior TBI Credit, respectiv TBI Leasing, integrate in banca dupa infiintarea acesteia in urma cu doi ani.

Alte doua romance conduc, singure insa, cele doua banci de locuinte din Romania: Carmen Schuster este presedinta BCR Banca pentru Locuinte iar Aurelia Cionga este sefa Raifffeisen Banca pentru Locuinte.

Comentarii

GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL
Micii actionari ai uNicredit sunt captivi in continuare, ar fii trebuit sa se faca o oferta de preluare din partea actionarului majoritar, la acelasi pret pentru o actiune care i-a fost platit lui tIriac.
Sunt actionar la banca Unicredit, fosta uNicredit tIriac si noi micii actionari, suntem captivi in continuare si dupa plecarea lui tiriac, banca nu este cotata pe Piata de Capital, daca banca ar fii fost cotata pe Piata de Capital atunci legea obliga actionarul majoritar sa faca oferta de preluare si pentru ceilalti actionari. Acum intelegem de ce nu s-a dorit cotarea pe Piata de Capital, micii actionari au facut cereri de cotarea a bancii pe Piata de Capital in cadrul A.G.A. a bancii. Ar fi trebuit sa se ofere si micilor actionari acelasi pret pentru o actiune care a fost oferit si lui tIriac. Cand il vad pe tiriac la televizor schimb canalul. Am mostenit actiunile in anul 2008, de la tatal meu, actionar fondator al bancii si din 2008 pana in prezent nu s-au platit dividende, desi banca a avut profit, in bataie de joc fata de actionari. Ce sa faca actionarii minoritari, plangeri penale pentru inselaciune???

gratiella
RIB?
Romani neaosi a avut si RIB (Romanian International Bank) in actionariat si in managemet. Ce s-a ales din RIB?... praful si actionariat nou strain! Danescu a ajuns reprezentantul ARB. Dar colegul sau manager de la RIB???



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii