BANCI | Stirea Zilei

Cat de riscant este sistemul bancar romanesc, comparativ cu alte tari din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-10 21:47

Harta riscurilor sistemelor bancare realizata de ABE

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 4 in topul indicatorilor de risc, dupa cele din Cehia, Polonia si Bulgaria, dar inaintea sistemul bancar din Ungaria, conform tabloului de bord al riscului la finalul primului trimestru din 2016, publicat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Cehia are cei mai buni indicatori de risc din cei 10 reliefati pe harta realizata de ABE, toti situandu-se la un nivel scazut, marcati cu culoarea verde pe harta.

Polonia este pe locul doi, cu cinci indicatori cu risc mediu, marcati in galben, restul fiind la un nivel scazut.

Bulgaria, pe locul trei in topul riscurilor, are doi indicatori de risc ridicat. Primul este cel al creditelor neperformante, cu 13,7%, destul de mult peste limita medie de 8%. Totusi, indicatorul este mai scazut decat cel din Ungaria (13,8%) si Romania (14,5%).

Sistemul bancar din Bulgaria, la fel ca cele din Ungaria si Romania, are un risc ridicat si in privinta ponderii creditelor restructurate (level of forebearance), cu 8,6%, comparativ cu 7,5% in Romania si 6,3% in Ungaria. Limita maxima de risc mediu a acestui indicator este 4%, asadar la jumatate fata de nivelul din Bulgaria si Romania.

Sistemul bancar romanesc are, la fel ca cel din Bulgaria, doi indicatori de risc ridicat, cei mentionati mai sus (rata creditelor neperformante si volumul restructurarilor), dar si un indicator de risc mediu (cost/income ratio – raportul cost/venit), de 56%, limita maxima de risc mediu fiind 60%, iar cea minima de 50%.

In Ungaria, costurile sunt mult mai ridicate, de 70%, din cauza masurilor luate de autoritatile din tara vecina pentru protectia consumatorilor, precum conversia creditelor in franci elvetieni, precum si a taxei bancare, care nu exista in Romania.

In schimb, bancile romanesti sunt pe primul loc la doi indicatori: gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (Coverage ratio of NPL), de 67%, fata de 60% in Cehia si Polonia, 62% in Ungaria si 57% in Bulgaria.

Sistemul bancar romaneasc, pe locul 12 in Europa in topul solvabilitatii

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 12 in topul solvabilitatii (Tier 1 Capital Ratio – Rata fondurilor proprii de nivel 1, calculata ca raport intre fondurile proprii de nivel 1 si valoarea totala a expunerii la risc) din tarile europene, cu 17,6%, in crestere substantiala, cu doua puncte, de la 15,07% la finalul anului trecut.

Indicatorul de solvabilitate raportat de BNR pentru martie 2016 a fost de 19,52%, in crestere de la 19,16% in decembrie 2015 si 18,64% in martie 2015.

Comparativ, bancile din Ungaria au solvabilitate de doar 13,4%, cele din Polonia – 15,1% iar cele din Bulgaria – 19,5%, cel mai ridicat nivel dintre tarile din regiune.

Solvabilitatea bancilor din Grecia este de 16%, iar a celor din Austria de doar 11,7%, fata de 12,1% in cazul bancilor italiene.

Media solvabilitatii sectorului bancar din Uniunea Europeana era de 14,5% la finalul primului trimestru din 2016, conform datelor ABE.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind sistemele bancare europene

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  reclamatie banca  credite neperformante  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii