BANCI | Stirea Zilei

Care este cardul de credit cu cea mai mica dobanda?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-17 11:50

Cardul de credit cu cea mai mica dobanda, de 14,05% pe an, este cel al CEC Bank, in timp ce la polul opus, cel mai scump card de credit este Card Avantaj, de la Credit Europe Bank, a carui dobanda este dubla, 28% pe an, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul ofertele celor 15 banci romanesti care au in portofoliu carduri de credit.

Dobanda medie a cardurilor de credit oferite de bancile romanesti este 23,66%, nivel in jurul caruia se afla cardurile emise de Banca Transilvania (BT), cu 24%, Banca Romaneasca (24,21%) si Alpha Bank (24,58%).

Dobanda medie la cardurile de credit este in usoara crestere, de la 23,53% cat era in luna mai, dupa introducerea Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), pentru ca indicele a crescut de la 1 iulie de la 2,36% la 2,63% pe an, o parte dintre dobanzile la carduri fiind variabile, desi majoritatea sunt fixe.

In grupul bancilor cu carduri de credit ieftine se mai regasesc, in afara CEC Bank, urmatoarele banci, in ordinea celor mai mici dobanzi: Libra Bank - 14,88%, First Bank - 20,63% si OTP Bank - 22%.

Bancile cu cardurile cele mai costisitoare sunt, in ordine: Credit Europe Bank (Card Avantaj) - 28%, BCR - 28%, Garanti Bank (Bonus Card) - 27,6%, Raiffeisen Bank - 26%, BRD - 26%, ING si Idea Bank - 25%, Unicredit - 24,99%.

Dintre cele 15 banci, majoritatea, respectiv 10 banci, au dobanda fixa la carduri, in timp ce restul de cinci au dobanzi variabile, formate dintr-o marja fixa si IRCC.

Dat fiind ca dobanzile variabile sunt de regula mai mici decat cele fixe la toate tipurile de imprumuturi, si la cardurile de credit cele mai mici trei dobanzi sunt variabile, pe cand cele mai mici dobanzi fixe sunt cele oferite de OTP (22%) si BT (24%).

Costul total al unui card de credit, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include, pe langa dobanda, si comisioanele, porneste de la 15,95% la Libra Bank si 38,94% la Credit Europe Bank, conform exemplelor oferite de banci.

Trebuie mentionat ca dobanda la cardurile de credit nu se plateste daca banii retrasi la bancomat sau utilizati pentru plata cumparaturilor in magazine se ramburseaza integral in perioada de gratie, care este de regula de pana la 50 de zile, calculate din momentul efectuarii tranzactiei pana la termenul lunar al extrasului de cont, sau daca se utilizeaza sistemul de plata in rate fara dobanda.

Comisioanele pentru retragerile de bani de la ATM-uri, intre 0 si minim 10 lei

In afara dobanzii, la cardurile de credit exista si comisioane destul de ridicate pentru retragerile de bani de la bancomate (ATM-uri).

Exista banci (First Bank, ING, BRD si Raiffeisen) care nu-si taxeaza clientii cand retrag bani cu cardul de credit de la bancomatele proprii, iar doua banci (First Bank si BRD) au comision 0 si la retragerile de la bancomatele altor banci.

Cel mai mare comision este aplicat de BCR: 3% din suma retrasa cu cadrul de credit de la bancomatele BCR sau de la ATM-urile altor banci, minim 10 lei.

La cele mai multe banci, acest comision este 1% din banii retrasi de la ATM.

E bine de stiut ca nu exista comisioane in cazul platilor cu cardul la POS-urile magazinelor sau la platile online.

Singura problema apare la platile in strainatate sau la platile online, in alte valute, unde cursul de schimb aplicat de unele banci, precum ING, este foarte mare. (vezi aici detalii)

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  Credit Europe Bank  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  carduri de credit  Libra Internet Bank  

Comentarii

Gabi
Cel mai ieftin card
De fapt cel mai ieftin card este cel de la Leumi, cu o dobanda variabila compusa din marja 10% si IRCC. https://www.leumi.ro/leumi-ro/pf_carduri_gold.html



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii