BANCI | Stirea Zilei

Care banci ne-au luat umbrela cand ploua, ningea si batea furtuna in ultimii 3 ani de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-20 23:36

BRD si-a redus cel mai mult cota de piata, cu doua puncte, respectiv 1,2 miliarde lei, in timp ce CEC Bank a crescut cel mai mult, cu trei puncte, adica o majorare a activelor de 11,1 miliarde lei

Se spune ca pentru a obtine un credit de la o banca trebuie sa o convingi ca n-ai nevoie de el. Iar dupa ce banca ti-a dat creditul, adica umbrela cand era soare, ti-o ia inapoi atunci cand ploua, adica la ananghie, in vremuri de criza.

Pentru a verifica veridicitatea acestor mituri, ne-am uitat la evolutia cotelor de piata ale bancilor din ultimii 3 ani de criza, pentru a vedea care banci si-au redus volumul de active, din care cea mai mare parte sunt credite, deci care banci au luat clientilor umbrela cand ploua.

Din acest grup se distinge, poate surprinzator pentru unii, a doua banca dupa volumul de active din Romania, BRD, parte a grupului francez Societe Generale. BRD a reusit sa se mentina si pe parcursul ultimilor trei ani de criza cea mai profitabila banca romaneasca, dar cu ce pret?

Acela al celei mai puternice ajustari de active dintre toate bancile importante din Romania. Este vorba de o reducere a volumului de active cu 1,7 miliarde lei in primii doi ani de criza (2009-2010), de la 49,2 miliarde lei la finalul lui 2008 la 47,5 miliarde in 2010. Anul trecut, BRD si-a mai echilibrat balanta, volumul activelor crescand la 48 miliarde la finalul lui 2011.

Soldul creditelor acordate clientilor de BRD a scazut de la 34 miliarde lei in 2008 la 33,5 miliarde in decembrie 2011.

BRD a pierdut astfel cea mai mare cota de piata dintre bancile importante din Romania, adica peste doua puncte procentuale, de la 15,6% la sfarsitul lui 2008 la 13,6% in 2011.

Nici bancile grecesti, greu incercate de criza din patria mama, si nici Volksbank, ciuruita de criza, nu si-au restrans volumul de active atat de puternic cum a facut-o BRD.

Astfel, Volksbank si-a diminuat cota de piata cu 1,8 puncte, de la 6,8% la 5% in ultimii 3 ani, Alpha Bank a scazut de la 5,5% la 4,7%, Bancpost de la 4,8% la 3,5%, Piraeus Bank de la 2,9% la 2,3% iar Banca Romaneasca de la 2,9% la 2,1%.

Britanicii de la RBS si-au redus, de asemenea, expunerea in Romania, cota lor de piata scazand de la 2,9% in 2008 la 1,6% in 2011.

BCR, liderul pietei bancare si principalul concurent al BRD, si-a mentinut in schimb aproape nemodificata cota de piata, care ajunsese la 20,1% in 2011, fata de 20,3% in 2008. In schimb, banca detinuta in majoritate de grupul austriac Erste si-a vazut profitul serios diminuat si a ajuns chiar pe pierdere la finalul anului precedent, din cauza volumului mare de provizioane aferente creditelor neperformante.

Bancile care ne-au tinut umbrela in vremuri de criza

Din fericire, in perioada de criza am avut si banci care ne-au intins umbrela retrasa de altele. Se distinge aici banca de stat CEC Bank, a carei cota a urcat de la doar 4,3% in 2008 la aproape 7% in 2011, un salt de aproape trei puncte care a dus-o pe locul patru in clasamentul bancilor dupa active. Ceea ce inseamna o majorare de active de 11,1 miliarde lei, de la 13,6 miliarde lei in decembrie 2008 la 24,7 miliarde in 2011, banca facand si profit in aceasta perioada.

O alta banca romaneasca, dar cu capital privat, Banca Transilvania, condusa de Horia Ciorcila, s-a dovedit castigatoarea crizei, ajungand a treia banca romaneasca dupa marimea activelor. Banca si-a majorat cu aproape doua procente cota de piata, de la 5,4% in 2008 la 7,3% in 2011.

Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac au profitat, la randul lor, de slabiciunea altor concurente pentru a-si consolida pozitiile, ambele majorandu-si cotele de piata.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR topul primelor 20 de banci dupa cota de piata, evolutia in ultimii 3 ani

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii