BANCI | Ultima Ora

Capitalizarea moderata a bancilor austriece este o preocupare tot mai mare pentru agentiile de rating

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-19 17:01

Băncile austriece trebuie sa-si consolideze rezervele de capital "moderate", deoarece profiturile le sunt afectate de creditele neperformante si de cresterea economica redusa, astfel ca ar putea fi nevoite sa-si vanda din actiuni sau sa-si reduca nivelul activelor, apreciaza intr-un raport agentia de rating Standard & Poor's, citata de Bloomberg.

Nivelurile de capital ale celor trei mari banci din Austria (Erste Group, Raiffeisen Bank International și UniCredit - Bank Austria) sunt mult mai reduse in comparatie cu bancile din Germania si statele nordice, fiind apropiate de cele ale bancilor din Irlanda, Italia si Franta, arata indicatorii de capitalizare a bancilor realizati de S&P, care aplica standarde mult mai stricte decat autoritatile de reglementare.

Agentia de rating americana a mentinut insa ratingul A cu perspectiva negativa pentru toate cele trei banci austriece.

"Capitalizarea moderata a băncilor austriece este o preocupare tot mai mare," arata analiștii S & P în raport. "Perspectiva de consolidare a sectorului bancar austriac rămâne șubredă," iar "băncile austriece s-ar putea confrunta cu riscuri în creștere în următoarele trimestre in cazul în care condițiile economice se deteriorează, astfel ca le va fi mai dificil sa-si majoreze capitalul din interior".

La problema capitalului se adaugă riscul aferent statutului de cei mai mari creditori din Europa de Est. Băncile austriece au acordat împrumuturi de 326 miliarde euro guvernelor, companiilor și populației din fostele națiuni comuniste din Europa, arata datele bancii centrale a Austriei. Cele mai mari expuneri sunt în țări precum România, Croația și Ungaria, unde creditele neperformante sunt in crestere in timp ce cererea de credite rămâne slabă.

Cererea modestă pentru noi afaceri și mentinerea la cote ridicate a ratelor de neperformanta vor afecta câștigurile băncilor și le vor limita capacitatea de a creste nivelul de capital prin reținerea profitului, apreciaza analista S&P, Anna Lozmann.

Bancile austriece genereaza câștiguri bune, spune aceasta, dar nu suficiente pentru a umple acest gol. "Bancile mari austriece nu vor fi capabile să-si imbunatateasca semnificativ capitalul pe termen mediu fără accesul la piața de capital."

Raiffeisen nu a reusit sa emita obligatiuni subordonate

Raiffeisen a anulat miercuri lansarea unei emisiuni de obligațiuni subordonate, pentru că nu a putut obține suficiente comenzi, astfel ca actiunile bancii au scăzut cu 6%. Actiunile Erste au scăzut cu 2,1%, valoarea de piață a bancii ajngand la 9,1 miliarde de euro.

Erste, Raiffeisen si Bank Austria au raportat un indice al capitalului de baza Tier 1, cel mai strict indicator de referinta al reglementatorilor,  de 10% din activele ponderate la risc, de la sfârșitul anului 2012. Pentru Erste și Raiffeisen, indicatorul include si capitalul de stat, care nu este luat in calcul de S&P in propria analiza ajustata la risc cu privire la rata capitalizarii (RAC). Compania de rating aplica, de asemenea, ponderi de risc mai ridicate în Europa de Est.

RAC medie pentru cele trei bănci a fost de 5,5% la sfârșitul anului 2011, nivel care nu s-a îmbunătățit semnificativ în 2012, a declarat Lozmann. S&P consideră, în general, ca un RAC adecvat este intre 7% si 10%.

Raiffeisen are cea mai redusa rata de capital, a spus analistul Berenberg Eleni Papoula, citata de Bloomberg. "Credem ca Raiffeisen nu poate evita o majorare de capital cu efect de diluare ridicat in valoare de nu mai putin de 2 miliarde de euro, intrucat consolidarea capitalului nu se poate realiza doar din rezultatul reportat.

Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen Bank, a declarat săptămâna trecută că apreciaza situația capitalului bancii ca fiind "foarte relaxata." Presedintele Walter Rothensteiner a declarat in 16 aprilie că acum "nu este cel mai bun moment" pentru a vinde noi acțiuni.

Purtatorii de cuvant ai Raiffeisen si Erste au spus ca rata de adecvare a capitalului acestor banci  depășeste cerințele de capital ale autoritatilor de reglemetnare, refuzand sa comenteze cu privire la raportul S & P.  Bank Austria a anuntat luna trecuta ca si-ar putea majora capitalul cu fonduri de la banca- mamă UniCredit sau prin vanzarea de datorie de rang 2 pe piata.

Capitalul slab al băncilor se traduce si printr-un risc mai mare pentru guvernul austriac, potrivit reprezentantilor S & P. Guvernul austriac a acordat Erste și Raiffeisen ajutoare de 3 miliarde de euro și a nationalizat parțial bancile cu probleme Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, Kommunalkredit Austria AG si Oesterreichische Volksbanken AG.

"Datoria contingentă a Austriei este relativ mare din cauza slabei capitalizari a băncilor", au declarat reprezentantii S&P în Viena. Ei au adaugat ca in aceste conditii este îndoielnic dacă Austria va sprijini operațiunile din străinătate ale băncilor, în cazul unei crize.

Sistemul bancar din Austria rămâne evaluat cu nota 2 de S & P, pe scara Bicra de la 1 la 10, ceea indica faptul ca sunt pe al doilea cel mai scăzut nivel de risc posibil, la fel ca bancile din Germania, Japonia, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Bicra reflectă însa in principal riscurile interne, luand în considerare politica economică, dezechilibrele care indica bule și riscul de credit global, precum și factorii industriei specifice, cum ar fi calitatea reglementării, concurența și finanțarea bancara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii