BANCI | Stirea Zilei

Bruynseels, BCR: Asteptarile de crestere a economiei incep sa se deterioreze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-03 15:59

Asteptarile noastre anterioare cu privire la reluarea cresterii economiei in acest an si anul viitor au inceput sa se deterioreze, a spus astazi presedintele BCR, Dominic Bruynseels.

Bruynseels: "Pentru acest an asteptam o crestere de 1,4% si 1,9% in 2012. Aceasta prognoza este bazata in principal pe starea actuala a Romaniei si evenimentele din Europa, dar daca situatia se va deteriora, cred ca vor fi riscuri semnificative in sens negativ, de aceea cred ca este nevoie de o mai mare prudenta si precautie in privinta prognozelor economice.

Industria a accelerat in august insa ne asteptam la o incetinire a economiilor externe, ceea ce va afecta si PIB-ul Romaniei in urmatoarele trimestre.

In privinta agriculturii, am avut un sezon foarte bun, in principal datorita recoltei din agricultura, ceea ce ar putea spori PIB-ul cu o jumatate de punct procentual, insa aceasta crestere este inclusa in acel 1,4% mentionat.

Inflatia scade semnificativ, ajungand la un record de 3,5% in septembrie, cu toate ca apar noi riscuri, fapt care a permis BNR sa reduca dobanda la 6%.

Contextul international ramane foarte volatil, din anuntul privind referendumul din Grecia ne putem astepta la o serie de surprize.

Cu toate acestea, Romania are o serie de avantaje competitive fata de alte tari: exista oportunitati foarte mari in ceea ce priveste infrastructura si absorbtia fondurilor europene, cu atat mai mult cu cat contributia nationala in cazul unor serii de programe urmeaza a fi redusa de la 15% la 5%, ceea ce reprezinta o oportunitate de scadere a deficitului bugetar, conform acordului cu FMI.

Progrese semnificative s-au inregistrat si in privinta consolidarii fiscale si raman in continuare perspective pozitive in aceasta privinta.

Daca ne uitam cu mai mare atentie la evolutia economiei, vedem ca intr-adevar a avut loc o revenire a economiei fata de cel mai scazut nivel inregistrat in 2009, bazata in principal pe exporturi si industrie, care a crescut cu 2% in august fata de luna precedenta si cu 7,5% in ultimele opt luni.

Constructiile, care au un impact important asupra cresterii economice, sunt inca pe teritoriu negativ, cu minus 1% anual, insa isi revin. Sectorul rezidential si consumul au ajuns pe plus.

Sectorul privat cred ca se afla intr-o stare de expectativa: in unele sectoare se fac angajari, in alte domenii vorbim de restructurari, insa in ansamblu somajul este stabil si nu ma astept la schimbari semnificative.

Investitiile straine directe au avut o evolutie dezamagitoare, cu o scadere anuala de 52%.

Evolutia exporturilor este destul de buna iar in privinta absorbtiei fondurilor europene observam o imbunatatire. Volumul fondurilor europene s-a ridicat la 2,2 miliarde euro, in crestere anuala cu 20%.

Deficitul comercial, o problema in 2008 si 2009, a scazut, in timp ce exporturile au crescut cu 26%, in timp ce importurile au crescut cu 20%.

Leul s-a depreciat in ultimul timp, deloc suprinzator, fata de intervalul de 4,1-4,3 cum anticipam anterior si ne asteptam ca aceasta tendinta de depreciere sa continue, astfel incat variatia pe care o prevedem pentru evolutia cursului este sa se stabilizeze intr-un interval de 4,3-4,4.

Au fost facute eforturi pentru asezarea indicatorilor financiari ai tarii pe o traiectorie sustenabila in viitor, asteptam raportul FMI in urma vizitei care are loc in aceasta perioada."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii