BANCI | Stirea Zilei

BRD vrea sa-si majoreze semnificativ profitul in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-20 21:10

BRD, a treia mare banca locala, dupa BCR si Banca Transilvania, si-a bugetat pentru acest an o imbunatatire “semnificativa” a profitului, in urma cresterii volumelor de credite acordate populatiei, dar mai ales firmelor, precum si majorarii marjei de dobanda si incasarii mai multor venituri din comisioane.

Concret, BRD tinteste o rata de profitabilitate (ROE – Return on Equity) de peste 12% in 2017, cu patru puncte de baza peste nivelul realizat in 2016 (11,8%), dupa ce in 2015 a fost de doar 7,8%.

De asemenea, raportul cost/venit ar urma sa scada cu 3,2 puncte fata de nivelul de 49,7% atins anul trecut, dupa ce in 2015 era de 52,9%.

BRD a obtinut anul trecut un profit net de 728 milioane lei, in crestere cu 63,5% fata de 2015. Comparativ, Banca Transilvania a avut un profit de 1,281 milarde lei iar BCR – 1,045 miliarde lei, la nivel de grup.

Strategia de crestere a profitului

Strategia BRD de crestere a profitabilitatii se bazeaza pe doua elemente principale: cresterea veniturilor din dobanzi si comisioane, in urma majorarii volumelor de credite, in special a celor pentru firme, si a numarului de clienti, care ar urma sa utilizeze mai multe produse si servicii ale bancii.

Astfel, BRD estimeaza ca-si va majora cu 4% venitul net in acest an, excluzand tranzactia Visa de anul trecut, care a determinat cresterea cu 6,5% a veniturilor in 2016, la 2,634 miliarde lei.

Banca spera sa incaseze mai multor dobanzi aferente unui volum de credite in crestere cu 7,6%, dupa un avans de doar 2,8% anul trecut. BRD vrea sa-si majoreze ami mult creditele pentru companii, inclusiv achizitiile de obligatiuni municipale, care ar urma sa avanseze cu 11,7%, dupa o scadere de 2,4% in 2016, in timp ce creditele retail vor creste intr-un ritm de 5,6%, apropiat de cel de anul trecut (5,3%).

“Intr-un mediu puternic competitiv, care pune presiune pe preturi, banca se va baza in special pe cresterea volumelor, precum si pe oportunitati alternative de crestere, in scopul imbunatatirii veniturilor. Marja neta din dobanda este estimata sa creasca intre 3% si 4%, datorita cresterii volumului de credite si a efectelor pozitive de structura. Veniturile din comisioane vor beneficia de largirea bazei de clienti, de cresterea vanzarilor incrucisate si de contributia sporita a activitatilor ce se contureaza ca noi motoare de crestere (administrare active, asigurari) si de lansarea de noi produse”, se arata in bugetul BRD pentru 2017.

BRD vrea 60.000 de noi clienti in acest an

BRD vrea sa-si majoreze numarul clientilor cu 2,6% in acest an, respectiv 60.000 de noi clienti, pana la un total de 2,346 milioane, dupa ce in 2016 a reusit o crestere a clientelei cu 1,6%, respectiv 35.000 de clienti.

In privinta cheltuielilor, care au stagnat anul trecut la 1,310 miliarde lei, BRD se asteapta ca acestea sa creasca in acest an cu 4-5%, influentate de factori divergenti:
- asteptari privind presiuni asupra costurilor salariale
- impactul investițiilor, care ar trebui sa urmareasca o traiectorie ascendentă (investitii in canale digitale si alternative, transformarea formatului agentiilor, dar si imbunatatirea sistemelor informatice cu scopul de a raspunde noilor constrangeri reglementare)
optimizarea proceselor care va permite realizarea in continuare de castiguri de productivitate;

Profitul operational este estimat astfel sa urce cu 5% in acest an, excluzand tranzactia Visa, care a terminat o majorare a acestuia cu 13,8% in 2016, la 1,324 miliarde lei.

Asadar, in conditiile in care o parte din cresterea veniturilor va fi anulata de majorarea costurilor, BRD se asteapta ca profitul sa creasca in special din reducerea comisioanelor pentru creditele neperformante.

“Sustinut de un mediu economic favorabil, de calitatea buna a creditelor nou acrodate si de o strategie
imbunatatita de colectare, Costul Net al Riscului ar trebui sa continue sa urmeze o traiectorie de normalizare”, precizeaza BRD.

Costul net a riscului a scazut semnificativ anul trecut, cu 26,9%, la 461 milioane lei.

In acelasi timp, BRD are ca strategie pentru acest an sa-si intensifice activitatea pe zona digitala, in paralel cu reducerea numarului de unitati.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii depre strategia BRD pentru 2017

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  dobanzi depozite  reclamatie Provident  comisioane cont bancar  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii