BANCI | Ultima Ora

BRD anunta revenirea pe profit (43 mil. lei) la sfarsitul lui 2014, dupa pierderi de 120 mil. lei in trimestrul anterior

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-12 08:58

Dupa o pierdere de 120 milioane lei in septembrie 2014, din cauza creditelor neperformante, BRD anunta ca la finalul anului trecut a reusit sa revina pe profit, cu un castig net de 43 milioane lei, datorita reducerii costului cu creditele neperformante, scoase in afara bilantului si vandute recuperatorilor.

Comunicatul BRD:

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 decembrie 2014 la nivel individual, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS):

- Revenire pe profit (43,2 mil RON) grație scăderii costului net al riscului (-43% comparativ cu anul 2013) şi unui bun control al costurilor

- Scăderea ratei creditelor neperformante (la 20,3% de la 24,9% în anul 2013) datorită operaţiunilor de ştergere şi vânzare de creanţe neperformante

-  Grad îmbunătăţit de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (71% la sfârşitul anului 2014 faţă de 69% la sfârşitul anului 2013)

- Indicator de solvabilitate confortabil: 17,0% (Basel III) faţă de 14,2% în anul 2013 (Basel II)

- Creştere semnificativă a depozitelor persoanelor fizice: +8%* faţă de luna decembrie 2013

- Eficienţă operaţională crescută: scădere cu 2,9% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu anul 2013, raportul cost/venit rămânând la un nivel adecvat

În anul 2014, sectorul bancar românesc a continuat să se confrunte cu o cerere slabă de credite în pofida nivelului scăzut al dobânzilor. Piața a înregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%*) în ultimele 12 luni, determinat însă şi de operațiunile de ștergere de creanțe, iar depozitele au crescut (+7,9%*), în special pe segmentul companiilor (+10,7%*).

Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 mld RON, în creştere cu 0,3%* faţă de luna decembrie 2013, susţinut de dezvoltarea continuă a portofoliului de credite pentru locuinţe. Banca a
înregistrat, în plus, o performanţă solidă în ceea ce priveşte creditele nou-acordate (+85% faţă de anul 2013).

În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, cererea slabă şi concurenţa puternică au dus la un declin de 11,6%* al soldului net, până la 10,2 mld RON.

Banca a continuat să îşi consolideze baza extinsă de depozite, care s-a stabilizat la 36 mld. RON, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentând cele mai stabile surse de finanţare.

Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8%* în anul 2014, avans care se situează peste nivelul pieței. Cu o rată credite nete/depozite de 73,4% la sfârșitul anului 2014 (-3,4 pp faţă de sfârșitul anului 2013), BRD și-a reconfirmat poziția financiară solidă și şi-a întărit gradul de autonomie financiară. În consecință, banca are capacitatea de a-și extinde semnificativ portofoliul de credite atunci când cererea se va redresa.

Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influențat în principal de contracția marjei nete de dobândă. Această evoluție a fost cauzată în special de soldul mai scăzut al creditelor pentru companii.

Susținute de venituri în creștere din activități de investment banking și servicii de custodie şi depozitare, veniturile din comisioane au rămas stabile, în ciuda activității mai slabe de creditare.

Veniturile din alte activităţi bancare au fost mai mici ca urmare a unor venituri nerecurente înregistrate în anul 2013 (câștiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).

BRD a continuat să implementeze măsuri de optimizare a costurilor care au determinat o reducere a cheltuielilor operaționale cu 2,9% comparativ cu anul 2013.

Raportul cost/venit a fost de 50,2%.

Banca a reușit să reducă rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfârșitul anului 2013 la 20,3% la sfârșitul anului 2014) în principal datorită implementării unei politici active de ștergere și vânzare de creanțe, în acelaşi timp îmbunătățind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfârșitul anului 2013 la 71% la sfârșitul anului 2014).

Costul net al riscului a scăzut cu 43% faţă de anul 2013 cu evoluții favorabile pe ambele segmente, companii și persoane fizice.

Prin menţinerea unui nivel solid al rezervelor de capital, BRD are un indicator confortabil de solvabilitate de 17 % (Basel III) faţă de 14,2% in anul 2013 (Basel II), semnificativ superior cerinţelor reglementare.

Anul 2014 a marcat un punct de cotitură pentru BRD, în care banca a revenit pe profit reușind în același timp să își îmbunătățească profilul de risc și eficiența operațională. În anul 2015, BRD va continua să se bazeze pe soliditatea modelului său de bancă universală și pe capacitatea de a oferi soluții inovatoare și servicii personalizate unei baze largi de clienți. Mai mult ca niciodată, BRD are ambiția de a se poziționa printre principalii actori economici care asigură condițiile revenirii investițiilor“, a declarat Philippe Lhotte, Președintele Director General al BRD.

(*) Variaţii la curs valutar constant

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii