BANCI | Ultima Ora

BNR va reduce dobada la 4,25% in 30 septembrie, ceea ce va stimula creditarea, cred analistii bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-24 22:38

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe
probleme de politică monetară din data de 30 septembrie 2013, conform unui comunicat al asociatiei.

"Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013. Estimarea celor mai mulţi analişti pentru decembrie 2014 plasează dobânda de politică monetară la nivelul de 4%, dar există participanţi la sondaj care văd posibilă o scădere a dobânzii la 3,75%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% până la finalul anului 2013. În anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi diminuate până la 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% până la finalul anului 2013. La finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimării celor mai mulţi analişti, cu toate că există un număr de participanţi la sondaj care văd posibilă o diminuare la 15%", se arata in comunicat.

Opinii ale membrilor AAFBR

Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist BCR:

Banca Naţională a României ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii cheie la nivelul de 4,25% în cadrul şedinţei de politică monetară din luna septembrie pe fondul scăderii presiunilor inflaţioniste şi al persistenţei unei cereri interne slabe, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei şi valută ar putea rămâne nemodificate la 15% şi respectiv 20%.

Diminuarea dobânzii de politică monetară ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei ceea ce în final va avea un efect favorabil şi asupra consumului privat.

Tiberiu Voicu, Membru AAFBR, Analist Financiar:

Există premisele unei noi reduceri a dobânzii de politică monetară a BNR, deoarece precedentele modificări în sensul scăderii şi-au dovedit într-o oarecare măsură eficacitatea, concretizîndu-se printr-o firavă creştere a volumului de credite acordate ca urmare a scăderii indicelui ROBOR.

Cel puţin în acest moment, o relaxare
a creditării nu va crea, în principiu, un pericol inflaţionist, riscul creşterii ratei inflaţiei fiind generat îndeosebi de preţurile reglementate.

Rozalia Pal, Vicepreşedinte AAFBR, Economist Sef Garanti Bank:

Ne aşteptăm la continuarea ciclului de scădere a ratei politicii monetare cu 0,25 puncte procentuale la şedinţa din septembrie. Inflaţia se va situa anul acesta în targetul stabilit de Banca Naţională, permiţând o relaxare în continuare a politicii monetare.

Ca urmare, finanţarea în lei devine mai ieftină, ceea ce este crucial pentru relansarea creditării. In ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii, aşteptăm menţinerea nivelelor atât în lei cât şi în valută. Sistemul bancar beneficiază în prezent de o lichiditate bună cu dobânzile interbancare chiar sub dobânda cheie, iar eliberarea de lichidităţi noi din rezerve, prin tăierea ratei, va începe probabil la primele semne de revigorare a creditării.

Florentina Cozmanca, Membru AAFBR, Senior Economist RBS Romania:

Pentru şedinţa de politică monetară de la sfârşitul lunii septembrie, scenariul nostru de bază ia în considerare o reducere a dobânzii cheie de 25 de puncte de baza la 4,25%. Insă nu excludem o reducere mai accentuată (de 50 de puncte de bază) în contextul în care considerăm că rata anuală a inflaţiei a decelerat puternic în luna septembrie (sub nivelul de 2%) şi anticipăm că se va menţine sub nivelul 2,5% până la jumătatea anului viitor şi ulterior va rămâne în intervalul ţintit de banca centrală, în timp ce deficitul de cerere rămâne semnificativ.

Notă: Acestea reprezintă opiniile personale ale unor membri ai AAFBR care au participat la sondajul de opinie pe luna în curs şi nu reprezintă punctul de vedere oficial al instituţiilor la care persoanele respective lucrează sau cu care persoanele respective sunt asociate. Opiniile exprimate în acest paragraf pot diferi de rezultatele generale ale sondajului care au fost prezentate mai sus şi care se bazează pe prelucrarea statistică a unui număr mare de răspunsuri primite de la participanţi. Nu toţi participanţii la sondaj au oferit şi o opinie detaliată referitoare la indicatorii economici acoperiţi de sondaj. Acest sondaj este conceput ca o sursă suplimentară de informaţii pentru toţi cei interesaţi. La baza lui stau cele
mai bune resurse disponibile membrilor AAFBR în momentul publicării. Informaţiile şi sursele datelor folosite sunt considerate a fi demne de încredere. Cu toate acestea, AAFBR şi afiliaţii săi nu îşi asumă responsabilitatea pentru acurateţea sau gradul de cuprindere al informaţiilor. Sondajul de opinie în rândul membrilor AAFBR şi comunicatul de presă aferent constituie o analiză economică şi nu reprezintă consultanţă pentru investiţii sau o recomandare în acest sens.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii