BANCI | Stirea Zilei

BNR: reluarea creditarii firmelor are potential mare. Bancile deruleaza promotii pentru finantarea IMM-urilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-14 10:38

BNR apreciaza ca reluarea procesului de creditare a companiilor are un mare potential, in conditiile modificarii modelului de afaceri, concentrat pana acum pe credite destinate persoanelor fizice. Tendinta este confirmata de comportamentul bancilor, care deruleaza in prezent promotii si pentru creditarea IMM-urilor.

Cu atat mai mult cu cat, dupa cum se vede si din grafic, dobanzile pentru creditele in lei aferente companiilor sunt in scadere si mai mici decat pentru persoanele fizice.

Accesul companiilor la finanţare este încă redus, în timp ce numărul persoanelor fizice cu credite la bănci sau la IFN, deşi în uşoară scădere, rămâne la un nivel ridicat (circa 4,2 milioane persoane, respectiv aproape 43 la sută din populaţia activă, în iunie 2011), se arata in raportul de stabilitate financiara al BNR.

Gradul înalt de îndatorare a populaţiei, pe de o parte, şi nevoile de finanţare în creştere ale companiilor, pe de altă parte, susţin schimbarea modelului de activitate bancară din România, în sensul orientării tot mai accentuate către segmentul companiilor nefinanciare din sectorul privat, în general, şi al IMM, în special, inclusiv prin crearea unor relaţii de afaceri vizând un orizont îndelungat şi fidelizarea clientelei corporative.

Băncile trebuie să joace un rol activ în identificarea sectoarelor de activitate cu potenţial de dezvoltare sustenabilă, ţinând în egală măsură cont de destinaţiile stabilite pentru fondurile europene puse la dispoziţia întreprinzătorilor şi eventual chiar oferirea de consultanţă pentru accesarea acestor fonduri.

Reluarea creditării sectorului corporativ, deşi constrânsă de dificultăţile inerente modificării unui model de business concentrat pe oferta de produse financiare standardizate prin intermediul unor reţele teritoriale extinse, are potenţial mare în urma procesului de dezintermediere produs pe parcursul crizei.

Numărul companiilor cu credite interne sau externe de la instituţii financiare (bănci şi IFN) s-a redus cu 17,4 la sută în perioada decembrie 2010 – iunie 2011 (ajungând la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4 la sută din firmele active din România).

Din totalul companiilor active, doar 13,3 la sută apelau la finanţări de la băncile autohtone (iunie 2011). Gradul de concentrare a creditului a crescut, circa 88.000 de companii având scăderi de datorie în medie cu 53 la sută, în timp ce 33.000 au înregistrat un avans al datoriei în medie cu 141 la sută (decembrie 2009 – iunie 2011).

Promotii la creditele pentru firme

Sa vedem insa care este oferta bancilor de credite pentru companii, luand ca exemplu o banca ce pune pret pe aceasta categorie de clienti: Banca Comerciala Carpatica.

Astfel, banca deruleaza in prezent o promotie pentru un pachet de servicii destinate firmelor (Pachetul de preluare OneBiz), care include un credit cu dobanda promotionala, internet banking gratuit in primele 3 luni si conventii salariale cu conturi curente si carduri atasate.

Un avantaj important al creditului din cadrul acestui pachet este faptul ca banca nu solicita aport propriu, adica avans.

Destinatia creditului este cel de finantare a activitatii curente, sumele incadrandu-se intre 100.000 si un milion de lei, pe o perioada de maxim 12 luni, cu perioada de innoire sau maxim 3 ani, cu grafic de rambursare, in cazul finantarii capitalului de lucru la termen, precum si pentru finantarea investitiilor, valoarea creditului fiind intre 200.000 si doua milioane de lei, pe o perioada de maxim 10 ani.

In oferta Bancii Carpatica de credite pentru IMM si corporate se mai gasesc o serie de alte produse de creditare:
- Creditul Radacini, pentru achizitia terenurilor agricole
- Creditul Plafon Global - Multioption, un credit ce poate include orice combinaţie de credite acoperite cu aceleasi garantii
- Creditul de investitii
- Linia de credit
- Creditul Plafon pentru capital de lucru
- Creditul pe documente comerciale
- Creditul agricol
- Creditul pentru colectivitati locale

Si alte banci se dovedesc active in privinta finantarii companiilor. De exemplu, BRD a anuntat ca acorda credite fermierilor in cadrul programului Primul Siloz, ProCredit Bank acorda credite beneficiarilor de subventii oferite prin A.P.I.A. in cadrul schemei unice de plata pe suprafata (SAPS), precum si credite BEI pentru IMM-uri, Leumi Bank a anuntat lansarea unuicredit pentru Capital Circulant.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii