BANCI | Stirea Zilei

BNR prognozeaza o inflatie de 4,5% in 2009 si 3,5% in 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-06 17:56

BNR isi mentine prognoza de inflatie de 4,5% pentru acest an, in timp ce pentru 2010 tinteste o inflatie de 3,5%, cu o variatie de un punct procentual.

Banca Naţională a României (BNR) va propune Guvernului stabilirea unei ţinte de inflaţie pentru 2010 de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, la fel ca cea fixată pentru 2009, a anunţat, vineri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Isărescu a mai spus că intervalul de incertitudine creşte, iar în 2010 gradul de variabilitate al prognozei variază între mai puţin de 1% şi aproape 6%.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus că ţinta, aprobată de Consiliul de Administraţie al băncii centrale miercuri, 4 februarie, va fi propusă şi discutată cu Guvernul cât mai curând posibil.

El a menţionat că au existat anumite discuţii legate de posibilitatea de a fixa ţinta de inflaţie pentru 2010 la un nivel mai redus, pentru a da un semnal mai puternic pieţei.

Totuşi, membrii CA au ajuns la concluzia că intervalul de variaţie este mare şi dacă stabilesc o ţinta mai mică este nesemnificativ, a arătat Popa.

Prognoza de inflaţie a BNR pentru 2010 este de 3,2%.

"Pentru o parte a anului 2010, pe fondul unor creşteri comparativ mai ample ale preţurilor combustibililor, compensate doar parţial de dinamicile mai favorabile proiectate pentru inflaţia de bază CORE2 şi preţurile administrate, scenariul de bază prevede o traiectorie a inflaţiei anuale situată uşor peste cea prezentată în raportul anterior (din luna noiembrie 2008 - n.r.)", se arată în raportul privind inflaţia.

Astfel, BNR a revizuit în urcare estimările privind rata anuală a inflaţiei la finele primul trimestru din 2010, de la 3,9% la 4,3%, dar şi pentru sfârşitul lunii iunie, de la 3,2% la 3,6%, şi al trimestrului trei, de la 2,8% la 3,3%.

Banca centrală nu a reuşit să menţină rata inflaţiei în intervalul ţintit în ultimii doi ani.

Astfel, în 2008 rata anuală a inflaţiei a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului ţintit, de 2,8% - 4,8%.

Inflaţia a înregistrat totuşi o uşoară scădere anul trecut, la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi băncii centrale.

Banca centrală stabilise pentru 2007 o ţintă de inflaţie de 4%, plus/minus un punct procentual.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii