BANCI | Opinie

BNR nu va mai creste dobanda, din cauza valului 4 al coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-10-04 11:37

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va amana in sedinta de maine noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, aflata la 1,25% in prezent, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Ciprian Dascalu, intr-un raport macroeconomic publicat de banca-mama a BCR, Erste Bank.

Un alt argument pentru mentinerea dobanzii este criza politica interna, cu motiunea de cenzura impotriva Guvernului programata sa fie votata in Parlament in aceeasi zi.

BNR asteapta si clarificari privind privind subventiile statului pentru consumatorii vulnerabili de energie, cum impact asupra inflatiei.

Anterior era de asteptat ca BNR sa urmeze tendinta altor banci centrale din zona, care au trecut deja la cresterea ratelor de referinta, din cauza majorarii inflatiei, pe fondul cresterii economice.

Banca centrala a Cehiei a majorat surprinzator dobanda de referinta, saptamana  trecuta, cu 0,75 puncte, la 1,5%, peste rata BNR, de 1,25%.

Si Banca Nationala a Ungariei a crescut recent rata de referinta peste cea din Romania, la 1,65%.

In Polonia, insa, dobanda de referinta a ramas semnificativ mai mica, la doar 0,1%. 

Economistii BCR considera ca BNR va majora dobanda in noua noiembrie.

BNR a initiat procesul de intarire a politicii monetare prin stoparea cumpararilor de titluri de stat dupa ce in luna aprilie sistemul bancar a revenit pe surplus de lichiditate, ceea ce a determinat banca centrala sa sterlizeze excesul de bani si sa anunte un control strict al lichiditatii.

Un alt pas intermediar in procesul de intarire a politicii monetare, inaintea cresterii dobanzii, ar putea fi modificarea dobanzilor pentru facilitatile de creditare/depozit oferite de BNR.

Evolutia cursului de schimb valutar si consolidarea fiscala sunt elementele ar putea determina BNR, in afara inflatiei, sa majoreze din noua dobanda cu o jumatate de punct in prima partea a anului viitor si cu inca 0,5 puncte in ultima parte a anului viitor, pana la 2,5%.

Dobanzile de referinta din alte state vecine sunt luate si ele in considerare de BNR: in prezent, rata reala de referinta (minus inflatia) este -2,2% in Romania, -2,9% in Polinia, -1,4% in Ungaria si -0,6% in Cehia. (vezi foto)

Taguri: curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Comerciala Romana (BCR)  curs de schimb valutar  dobanda de politica monetara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii