BANCI | Analiza

BNR nu a reusit sa revigoreze creditarea prin scaderea dobanzilor: bancile si-au redus volumul de credite cu 7,4 miliarde lei in 2013, dupa o crestere de 2,8 miliarde in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-28 10:08

Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut cu 3,3% in 2012, adica cu 7,4 miliarde lei, in ciuda faptului ca BNR a redus in a doua parte a anului dobanda de politica monetara de la 5,25% la 4% pe an, declansand si o diminuare cu aproximativ 2 procente a dobanzilor la creditele acordate de banci. In 2012, cand dobanda a fost mentinuta la 5,25%, volumul de credite a avansat cu 2,8 miliarde lei.

Am putea, asadar, concluziona ca relaxarea politicii monetare a BNR a fost un esec in ceea ce priveste revigorarea creditarii.

Si totusi, Mugur Isarescu ar putea fi judecat mai indulgent, daca ne gandim ca diminuarea soldului de credite bancare este influentat si de alte elemente decat costul finantarii, precum fenomentul de deleveraging.

Ceea ce inseamna ca unele banci, mai ales cele cu banci-mama care au probleme in strainatate, cu precadere cele grecesti, sunt nevoite sa-si diminueze volumul de credite pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca aceasta este cea mai mare problema a revigorarii creditarii in Romania, alaturi de cea a volumului mare de credite neperformante.

Din iulie 2013, cand BNR a inceput relaxarea politicii monetare, pana la finalul anului, valoarea creditelor din portofoliile bancilor s-a diminuat cu 2,9 miliarde lei.

Numai ca in aceeasi perioada a anului 2012, cand BNR mentinea dobanda la 5,25%, volumul creditelor a scazut mult mai mult, respectiv cu 5,7 miliarde lei.

Ceea ce inseamna ca desi nu a reusit sa revigoreze creditarea, BNR a atenuat macar ritmul de reducere a volumului de credite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii