BANCI | Stirea Zilei

BNR cere Ministerului Finantelor sa listeze mai rapid titlurile de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 09:23

Banca central a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) s fie mai activ n vederea listrii titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativ n cazul unei crize de lichiditti a bncilor, a declarat miercuri Napoleon Pop, membru n consiliul de administratie al BNR.

Subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, n conditiile n care BNR va trece, pn la sfrsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net, a explicat Pop.

"Turbulentele internationale vor face ca, ncet, ncet, excesul de lichiditate s se reduc", a spus oficialul BNR.

Pe 6 mai, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara c nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dup evolutia actual s-ar realiza abia n septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea s se realizeze pn pe 15 iulie.

Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alctuit o comisie mixt, format din cte doi reprezentanti ai MEF, Bncii Nationale a Romniei (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar pn pe 30 iunie ar trebui s fie totul pregtit, mentionase ministrul, care a artat c, dup acest calendar, s-ar ajunge ca listarea s se realizeze efectiv n luna septembrie.

Directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului economiei si finantelor, tefan Nanu, declarase anterior, pe 30 aprilie, c ministerul sper s listeze titlurile de stat pe BVB n septembrie.

n schimb, ntr-o declaratie din 9 aprilie, ministrul Vosganian ddea ca termen pentru listrea titlurilor de stat la BVB luna iunie.

BNR nu reduce rezervele minime, deoarece estimeaz c excesul de cerere va persista pn la mijlocul anului viitor

Pop a mentionat c cea mai bun pozitie a bncii centrale n politica monetar este cea de creditor, adic de "mprumuttor de ultim instant".

Pop a mai spus c BNR nu ia n calcul, deocamdat, o reducere a rezervelor minime obligatorii pe care bncile trebuie s le constituie lunar la banca central, ct timp se observ un exces de cerere care nu ncetineste, ci accelereaz.

n prezent, banca central cere bncilor comerciale rezerve minime obligatorii echivalente cu 20% din pasivele n lei - care includ depozitele atrase de la clienti - si de 40% din cele n valut.

"Excesul de cerere se va prelungi, potrivit calculelor PIB-ului potential, pn la mijlocul lui 2009", a mai spus Pop.

n 6 mai, BNR se arta ngrijorat, n comunicatul prin care anunta deciziile de politic monetar, de evolutia inflatiei, care s-a accentuat puternic n primele luni ale acestui an tocmai ca efect al mentinerii cererii la niveluri nalte, alimentat de "majorarea substantial a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat".

n intervalul aprilie 2007-aprilie 2008, creditul neguvernamental a crescut cu 64,4%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii