BANCI | Stirea Zilei

BNR catre populatie: Nu va retrageti banii din banci pentru ca nici o banca nu are probleme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-08 18:35

Depunerile în sistemul bancar românesc sunt sigure, pentru că nicio bancă nu are probleme de lichiditate, iar retragerile pe baza zvonurilor ar fi o greşeală, mai ales că BNR este pregătită să sprijine băncile, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"Vă asigur, cu toată responsabilitatea, că nicio bancă, dar absolut niciuna, nu prezintă probleme de lichiditate. Toate se încadrează în limitele de prudenţialitate stabilite de BNR. Suntem pregătiţi să intervenim să sprijinim orice bancă dacă ar avea probleme determinate de retrageri de fonduri pe baza zvonurilor", a spus Cinteză.

Directorul BNR a arătat că, din cauza zvonurilor apărute în ultima perioadă, s-a observat o tendinţă de accelerare a retragerilor.

"Absolut din toate băncile sunt retrageri în acest moment. Nu este o creştere semnificativă, dar este o creştere. Mai mult pierd clienţii, nu băncile, pentru că aceia care retrag primesc dobânda la vedere", a adăugat Cinteză.

Cinteză a fost de acord că deprecierea leului ar putut determina o parte din deponenţi să facă retrageri, dar consideră că aceştia şi-au făcut un calcul greşit.

"Eu unul nu aş retrage lei ca să cumpăr valută la acest nivel de curs", a adăugat Cinteză.

El a precizat că a dorit să facă aceste declaraţii, întrucât vrea să evite acutizarea tendinţei de retragere pe baza zvonurilor nefondate, mai ales că solvabilitatea sistemului este la un nivel foarte bun, de peste 13%, iar "activele proaste" reprezintă doar de 0,23% din total active.

Potrivit oficialului BNR, toate instituţiile de credit au constituit rezerva minimă obligatorie şi fiecare bancă are un plan de rezervă privind asigurarea lichidităţii.

"Repet, nu există niciun motiv să se retragă bani din bănci. Suntem tributari unor probleme din trecut, şi asta este păcat", a continuat Cinteză.

El a mai arătat că în acest an nu au existat cazuri în care BNR să furnizeze lichiditate, dar în trecut banca centrală a sprijinit bănci solide care s-au confruntat cu retrageri cauzate de zvonuri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii