BANCI | Noutati BNR

BNR - Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei: bancile relaxeaza standardele de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-02 08:19

Standardele de creditare au cunoscut o relaxare moderată în T3/2014 în cazul companiilor și au fost menţinute constante pe segmentul populaţiei, se arata in Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei pentru luna noiembrie publicat de BNR.

Pentru T4/2014 este preconizată relaxarea standardelor în cazul ambelor segmente. Cererea de credite din partea firmelor a înregistrat o scădere moderată la nivel agregat, băncile anticipând o reducere marginală a
acesteia şi în T4/2014. În cazul populației, cererea a crescut în ceea ce priveşte creditele imobiliare, însă s-a diminuat pentru creditele de consum.

Sectorul companiilor nefinanciare

 Standardele de creditare au fost relaxate moderat în T3/2014, după trei trimestre consecutive în care au fost menținute neschimbate. În T4/2014, instituţiile de credit preconizează o relaxare marginală a condiţiilor de creditare, indiferent de tipul împrumutului.

 Termenii creditării au fost relaxați în T3/2014, băncile acţionând în sensul unei relaxări moderate a cerinţelor de colateral/garanţii, în timp ce spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M, clauzele contractuale şi scadenţa maximă au înregistrat o relaxare marginală.

 Cererea de credite a înregistrat o diminuare în T3/2014 la nivel agregat, pe fondul unei contracţii a cererii de credite pe termen scurt şi lung din partea IMM, dar şi a cererii de credite pe termen scurt din partea corporaţiilor. Pentru T4/2014, instituţiile de credit prognozează o reducere a cererii de credite la nivel agregat, ca urmare a diminuării cererii pentru împrumuturi din partea companiilor mari.

 Riscurile asociate companiilor, grupate după sectorul de activitate al acestora, consemnează în continuare o evoluţie mixtă. În funcţie de dimensiune, riscul de credit asociat microîntreprinderilor este singurul perceput ca fiind în creştere, în timp ce în cazul celorlaltor categorii acesta s-a menţinut nemodificat comparativ cu trimestrul anterior.

B. Sectorul populaţiei

 Standardele de creditare s-au menținute constante pe segmentul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, respectiv al creditelor de consum, în T3/2014. Băncile anticipează pentru trimestrul următor (T4/2014) o relaxare a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite.

 Termenii creditării au fost relaxați marginal pentru creditele imobiliare (prin diminuarea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR 1M), în timp ce în cazul creditelor de consum, termenii creditării au rămas neschimbați.

 Cererea de credite a avut evoluții mixte în T3/2014: cererea pentru creditele imobiliare s-a majorat, iar cea pentru creditele de consum a scăzut. Pentru trimestrul următor (T4/2014), băncile anticipează menţinerea constantă a cererii pentru credite imobiliare și creșterea marginală a cererii pentru creditele de consum.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Educatie financiara pentru profesori, sustinuta de BNR, ME, ARB, IBR si FGDB

Banca Națională a României (BNR), Ministerul Educației (ME), Asociația Română a Băncilor (ARB), Institutul Bancar Român (IBR) și Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au organizat, în perioada iulie - august 2024, un număr de 24 de ateliere de educație economică și financiară la care au participat peste 600 de cadre didactice din învățământul preuniversitar în 17 orașe la nivel național, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Proiectul s-a adresat profesorilor din ciclurile gimnazial și liceal în calitatea lor de formatori și transmițători de mesaje educaționale pentru elevi. Lectorii au transmis informații relevante privind rolul și funcționarea sistemului bancar și ale detalii

BNR scade dobanda la 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 07.08.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele: - reducerea ratei detalii

BNR explica de ce a scazut dobanda la 6,75%

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 5 iulie 2024 Data publicării: 17 iulie 2024 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la detalii

BNR reduce dobanda la 6,75%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 05.07.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 iulie 2024, a hotărât următoarele: - scăderea ratei detalii

 



 

Ultimele Comentarii