BANCI | Ultima Ora

BERD: Si bancile din afara zonei euro ar trebui sa poata intra in Uniunea Bancara Europeana

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-10 09:04

Planurile pentru crearea unei uniuni bancare europene reprezintă un pas important către rezolvarea crizei actuale din zona euro, dar trebuie să fie extinse pentru a cuprinde si Europa emergenta, noteaza Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), în ultimul său raport economic anual.

In Raportul de tranzitie publicat de BERD se arata ca cele mai recente propuneri ale UE pentru unificarea supravegherii bancare si armonizarea mecanismelor de salvare a băncilor reprezinta "pasi mari în directia corectă".

Cu toate acestea, mentioneaza BERD intr-un comunicat, aceste planuri sunt incomplete intrucat se limiteaza la tarile membre ale zonei euro si mentin autoritatea planurilor de salvare la nivel national.

Aceasta abordare a produs temeri, in special printre tarile din Europa emergentă, că băncile din afara zonei euro ar fi dezavantajate.

Raportul BERD a concluzionat astfel: "Bancilor din afara zonei euro ar trebui să li se permită să opteze atat pentru intrarea in mecanismul de supraveghere cat si in Mecanismul european de stabilitate (ESM-European Stability Mechanism).
Aceasta ar putea permite bărilor din afara zonei euro sa beneficieze, de exemplu, de lichiditate conditionată de la Banca Centrală Europeană.

Raportul subliniază, de asemenea, îngrijorarea că autoritatea de supraveghere la nivelul zonei euro ar putea să nu acorde suficientă atentie problemelor locale, în special în tările mai mici. Pentru a rezolva aceste probleme, fiecare tară în parte ar trebui să primeasca suficienta putere în cadrul guvernarii mecanismului unic de supraveghere unic, potrivit raportului.

Pentru a îmbunătăti cooperarea între autoritătile de origine si tara-gazdă a băncilor multinationale în domenii care nu sunt acoperite de către supraveghetorul unic, cum ar fi solutionarea situatiei băncilor falimentare, raportul propune crearea unor "grupuri de stabilitate transfrontaliere", care sa includa si ministerele de finante.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii