BANCI | Analiza

BCR elimina comisionul pentru depozite, ca sa nu retragem mai putini bani decat am depus. Chiar si asa, un depozit pe 3 luni trebuie sa fie de minim 5.000 de lei pentru a castiga ceva din dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-16 17:31

BCR reactioneaza la recomandarile BNR de a proteja deponentii si a incuraja economisirea, prin eliminarea comisionului de administrare a contului curent aferent unui depozit sau cont de economii, cu conditia ca respectivul cont sa fie folosit doar in acest scop. Daca un client doreste sa utilizeze alte servicii ale bancii, precum un card sau internet sau mobile banking, banca va aplica un comision de minim 4,5 lei lunar pentru administrarea unui cont.

Concret, asta inseamna ca daca aveti la BCR doar depozite sau conturi de economii, de acum inainte nu veti mai plati comisionul de administrare aferent contului pe baza caruia functioneaza respectivul produs de economisire, comision care porneste de la 4,5 lei, aferent pachetului minimal de cont curent. Fireste ca si cei care nu au avut pana acum cont la BCR si vor sa-si faca un depozit, nu vor plati nimic pentru contul aferent economisirii.

Sa vedem acum ce efecte produce aceasta initiativa a BCR, ce va fi urmata probabil si de alte banci.

Cat pierdeam pana acum la un depozit pe 3 luni

De exemplu, in cazul unui depozit de 1.000 de lei la termen de trei luni, pentru care primim, in prezent, o dobanda fixa de 2,7% la BCR (apropiata de cea a altor banci mari), la finalul celor 3 luni castigul din dobanda va fi de 6,8 lei, din care banca retine impozitul de 16%, astfel incat castigul net este de 5,7 lei. In total vom avea 1005,7 lei in cont la finalul a 3 luni.

Pe parcursul celor 3 luni insa, BCR retinea pana acum si comisionul de administrare a contului curent pe baza caruia functioneaza depozitul, care este de minim 4,5 lei: in total 13,5 lei, ceea ce inseamna ca in cont ramanem cu 992,2 lei, asadar mai putin cu 7,8 lei decat am depus.

Iar daca retragem acesti bani de la ghiseul BCR, va trebui sa mai platim un comision de 0,5% din suma retrasa sau minim 8 lei, astfel ca in final vom ramane cu 984,2 lei.

Cu alte cuvinte, din cei 1.000 de lei depusi in urma cu 3 luni, retragem cu 15,8 lei mai putin.

Ce se intampla dupa eliminarea comisionului: tot cu mai putini bani ramanem!

Sa vedem ce se intampla dupa eliminarea comisionului de administrare: vom ramane cu castigul integral din dobanda, respectiv suma de 1005,7 lei. Dar daca vom retrage acesti bani de la ghiseul bancii, aceasta va retine comisionul de 8 lei, asadar ramanem cu 997,7 lei, tot mai putini bani decat am depus.

Si la BRD pierdem bani in loc sa castigam

La BRD, dobanda este de 2,9% pe an la depozitele in lei pe 3 luni, dar comisionul de gestionare a contului este mai mic, de 3,5 lei (echivalentul a 0,8 euro).

In cazul unui depozit de 1.000 de lei, dobanda neta pe 3 luni va fi de 6,1 lei, din care BRD scade comisionul de administrare, de 3,5 lei, astfel ca mai ramanem cu 2,6 lei.

Daca retragem banii de la ghiseu, BRD aplica acelasi comision, de 0,5%, dar suma minima impusa este mai mica, de 3,5 lei, dar tot mai mare decat castigul din dobanda, de 2,6 lei, astfel ca in final ramanem in buzunar cu 999 de lei, asadar cu 1 leu mai putin decat am depus.

Solutia: prelungirea depozitului pe inca 3 luni

Daca insa nu retragem banii dupa 3 luni, ci prelungim depozitul pe inca trei luni, BCR ne plateste acum o dobanda mai mare cu 0,2 puncte, adica 2,9%. Ceea ce inseamna ca la final vom acumula inca 7,3 lei, respectiv 6,1 lei dupa scaderea impozitului. In total vom avea 1011,8 lei dupa 6 luni. Daca retragem aceasta suma de la ghiseu, mai platim 8 lei, astfel ca in total ramanem cu 3 lei in plus decat am depus initial, adica 1003 lei.

Cat castigam cu un depozit mai mare, de 5.000 de lei

Sa vedem ce se intampla daca depunem mai multi bani in cont, adica 5.000 de lei, tot pe trei luni, dobanda fiind putin mai mare, de 3%, la BCR.

In acest caz, fireste ca si dobanda va fi mai mare: 33,8 lei, din care se scade impozitul de 16%, rezultand un castig net de 28,3 lei. Din acestea se scade comisionul de administrare de 13,5 lei pe cele trei luni, astfel ca ramanem cu 14,8 lei, in total 5014,8 lei.

Daca vrem sa retragem aceasta suma de la ghiseu, dupa aplicarea comisionului de 0,5% ramanem tot cu mai putini bani decat am depus, adica: 4989,7 lei.

Acum insa, dupa eliminarea comisionului de administrare, vom ramane cu suma intragal din dobanda, cei 28,3 lei, in total 5028,3 lei. Iar daca vom retrage aceasta suma de la ghisul bancii, va trebui sa achitam acel comision de 0,5%, adica 25 de lei, ceea ce inseamna ca vom ramane in mana cu un castig minim, de 3 lei, respectiv 5003 lei.

Castigam mai mult daca pastram banii pe termen mai lung

Daca alegem sa prelungim depozitul de 5000 de lei (care acum s-a facut 5028,3 lei dupa capitalizarea dobanzii din primele trei luni) pe inca trei luni, vom primi o dobana de 36,5 lei, din care se scade impozitul, astfel ca randamentul net va fi 30,6 lei. In total vom avea asadar 5058.9 lei. Dupa retragerea acestei sume de la ghiseu si retinerea comisionului de 0,5%, vom baga in buzunar cu 33 de lei mai mult, adica 5033 lei.

Scapam de comisionul de retragere numerar in cazul in care alegem sa economisim pe termen mai lung, adica de minim 12 luni. Caz in care, la prima scadenta sau la urmatoarele, daca depozitul a fost prlungit, comisionul de retragere a banilor este 0.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii