BANCI | Ultima Ora

BCR castiga un nou proces cu clientii care o acuza de clauze abuzive in contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-10 10:55

Firma de avocatura Nestor Diculescu Kingston Petersen anunta ca a obtinut a 6-a decizie definitiva din partea instantei supreme, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in favoarea BCR, in cadrul proceselor in care banca este acuzata de clienti ca a inserat clauze abuzive in contractele de credit prin care a majorat dobanzile.

Comunicatul NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a anuntat că Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie în favoarea Bancii Comerciale Romane (BCR), în litigiile inițiate de clienții băncii care doresc să impună propriul lor mecanism de calcul al dobânzii.

Instanța a fost de acord în mod formal cu apărarile ridicate de NNDKP în numele clientului său în ceea ce privește conformitatea contractelor cu prevederile Legii 193/2000 privind contractele încheiate între furnizorii de servicii și consumatori și absența clauzelor abuzive. Decizia a confirmat de asemenea faptul că semnarea documentelor după cunoaştrea conținutul lor, prin referirea la mecanismul juridic utilizat de Banca, elimina acuzatia de lipsa a negocierii și / sau inechitatea semnificativa în încheierea contractului.

Decizia instanței supreme confirmă alte cinci decizii anterioare care sustin că nu există nici o egalitate între dobanda de referință variabilă a bancii și indicele Euribor. Cele șase decizii definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție susțin poziția băncii în ceea ce privește validitatea contractelor de credit și metoda de determinare a dobânzii.

Clienții băncii au cerut instanței să schimbe metoda de calcul a dobânzii, care constă din dobânda de referință a băncii și marja fixă ​​procentuala prevăzuta în fiecare contract de credit. Acest lucru ar fi dus la o dobanda substantial mai mică, până la un punct în care ar fi putut ajunge la 2% -3%, ceea ce ar fi însemnat că ar fi existat o modificare a costului creditului convenit anterior.

"Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție stabilesc linii de conduita ferme pentru părțile unui contract si elimina anarhia contractuala. Contractele sunt încheiate, modificate și derulate în conformitate cu voința părților iar instanta de judecata intervine numai în situații excepționale și limitate. Ca orice drept reglementat, dreptul consumatorilor conține indrumari și limitări; aceste reguli, cu toate acestea, trebuie să fie rezonabile și echitabil interpretate și aplicate, fără a depăși cadrul legal general. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost prompta și corecta în sancționarea tentativei de a abuza de acest drept ", afirmă Ana Diculescu-Șova, Senior Partner NNDKP. "

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii