BANCI | Noutati BNR

BCR Banca pentru Locuinte a primit avertisment scris de la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-09 23:08

BCR Banca pentru Locuinte a primit avertisment scris de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), printr-un ordin din 3 iunie 2019 al prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, pentru ca a acordat prea multe credite de alte tipuri decat cele specifice bancilor pentru locuinte, in baza contractelor de economisire-creditare tip bauspar.

“Nerespectarea de către BCR Banca pentru Locuințe S.A. a prevederilor art.4 din Norma Băncii Naționale a României nr.5/2003 privind condițiile specifice de funcționare a caselor de economii pentru domeniul locativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv depășirea limitei de 70% din valoarea aferentă finanţărilor în baza contractelor de economisire-creditare şi a finanţărilor anticipate şi intermediare, prevăzută pentru creditele, altele decât cele acordate în baza contractelor de economisire-creditare", motiveaza BNR avertismentul.

Articolul 4 din sectiunea finantari diverse a normei BNR spune urmatoarele:

“Valoarea totală a creditelor, altele decât cele acordate în baza contractelor de economisire-creditare, prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b) din Lege, şi a garanţiilor emise în favoarea terţilor, pentru credite de natura celor care pot fi acordate de casa de economii, prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. d) din Lege, nu poate depăşi 70% din valoarea aferentă finanţărilor în baza contractelor de economisire-creditare şi a finanţărilor anticipate şi intermediare, acordate potrivit art. 7 alin. (1) lit. a) din Lege. Astfel de credite nu pot fi acordate din masa de repartizare.”

In prezent, BCR Banca pentru Locuinte nu acorda altfel de credite decat cele aferente contractelor de economisire-creditare (creditul locativ, intermediar si anticipat).

In acelasi timp, banca nu mai incheie noi contracte de economisire-creditare inca de la finalul anului 2015, dupa un control al Curtii de Conturi, care a constatat ca cele doua banci pentru locuinte (BCR si Raiffeisen) au acordat ilegal clientilor o prima de stat din bugetul public reprezentand 25% din valoarea economiilor anuale, care putea ajunge la 250 de euro anual.

BCR Banca pentru Locuinte a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) procesul impotriva Curtii de Conturi in care a contestat decizia acesteia de la finalul lui 2015 ca banca sa restituie statului primele acordate clientilor, in valoare de pana la 250 de euro anual, reprezentand 25% din economiile acestora, in vederea obtinerii unui credit pentru renovarea sau construirea unei locuinte.

Banca a castigat initial procesul la prima instanta de judecata, Curtea de Apel Bucuresti, fiind reprezentata in instante de fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.

In urma deciziei definitive a ICCJ, banca va fi nevoita sa ramburseze la bugetul de stat primele de stat acordate anterior clientilor.

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca va continua sa conteste in justitie si decizia ICCJ, dupa motivarea acesteia, considerand ca a respectat legea in vigoare si a actionat cu buna credinta. (vezi aici detalii)

 

Comentarii

RADULESCU MARCEL
BNR sufla si-n iaurt acum!
Dupa ce Curtea de Conturi a facut KO sistemul bauspar, care a fost autorizat, supravegheat si monitorizat cu "grija deosebita si in permanenta" de catre BNR, acum vine acelasi BNR si-i mai trage un sut in cap BCR-BpL fara sa tina cont ca-i cazuta la pamant! Atata lasitate si ipocrizie ca la BNR nu cred ca mai exista la vreo banca centrala din statele democratice.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Educatie financiara pentru profesori, sustinuta de BNR, ME, ARB, IBR si FGDB

Banca Națională a României (BNR), Ministerul Educației (ME), Asociația Română a Băncilor (ARB), Institutul Bancar Român (IBR) și Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au organizat, în perioada iulie - august 2024, un număr de 24 de ateliere de educație economică și financiară la care au participat peste 600 de cadre didactice din învățământul preuniversitar în 17 orașe la nivel național, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Proiectul s-a adresat profesorilor din ciclurile gimnazial și liceal în calitatea lor de formatori și transmițători de mesaje educaționale pentru elevi. Lectorii au transmis informații relevante privind rolul și funcționarea sistemului bancar și ale detalii

BNR scade dobanda la 6,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 07.08.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele: - reducerea ratei detalii

BNR explica de ce a scazut dobanda la 6,75%

Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 5 iulie 2024 Data publicării: 17 iulie 2024 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la detalii

BNR reduce dobanda la 6,75%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 05.07.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 iulie 2024, a hotărât următoarele: - scăderea ratei detalii

 



 

Ultimele Comentarii