BANCI | Analiza

BCR a revizuit drastic in jos perspectiva economica a Romaniei pentru 2012: de la 3,9% la 2,9%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-26 15:59

Sentimentul de instabilitate care a pus stăpânire pe piete în ultima vreme si temerile referitoare la posibila extindere a crizei la nivel european au generat o precautie crescută a investitorilor fată de ceea ce va urma, se arata in ultima analiza a economistilor BCR.

BCR: Deoarece această situatie nu se va termina prea curând, timp în care perioadele de emotionalitate crescută îsi vor face în continuare simtită prezenta, am decis să revizuim în jos cresterea economică a României pentru anul 2012.

Riscul de contagiune este totusi unul mare, iar efectele adverse se pot transmite către tara noastră prin intermediul a două canale principale: cererea de export si influxurile de capital. Acesta două canale au o importantă aparte în cazul României care, până în momentul de fată, nu a înregistrat decât o crestere fragilă care s-a bazat în mare
măsură pe exporturi si variatia pozitivă a stocurilor.

În plus, 70% din exporturile românesti sunt destinate Uniunii Europene, în timp ce Germania si Italia – principalii parteneri comerciali ai României – detin circa 30% din totalul exporturilor.

Industria deja dă semne de slăbiciune pe fondul reducerii cererii externe, iar aceasta tendintă s-ar putea mentine si în 2012, generând o scădere mai rapidă a stocurilor.

Totodată, investitorii au rămas în mare parte în expectativă în legătură cu reluarea mai sustinută a procesului investitional. ISD-urile au înregistrat un nivel scăzut în primele sase luni din acest an (-17% fată de perioada similară din 2010), semnalând deja faptul că investitiile de capital nu vor sustine cresterea economică asa cum ne-am fi asteptat, desi abordarea noastră initială a fost departe de a fi una optimistă.

În acest conditii, mai putin favorabile – atât interne, cât si externe – ne-am ajustat în consecintă scenariul de crestere economică pentru anul 2012 si previzionăm acum un avans de 2,9% fată de 3,9% în scenariul anterior.

De asemenea, ne asteptăm la un consum privat care să evolueze si mai lent, desi 2012 ar putea sugera un oarecare ‘derapaj’ fiscal care este des întâlnit în ani electorali.

Acordul actual preventiv cu FMI si UE poate reprezenta într-o
anumită măsură o garantie că guvernul nu va depăsi ‘limitele’ rezonabilului chiar si într-un an electoral si că România va face pasi în continuare pe calea consolidării fiscale si spre atingerea ambitioasei tinte de deficit bugetar de 3% din PIB stabilită prin acordul cu Fondul.

Perspectiva asupra inflatiei rămâne dominată de incertitudini destul de mari, începând cu liberalizarea în continuare a preturilor administrate – pentru care guvernul nu a stabilit încă o agendă clară – continuând cu calitatea anului agricol si nu în ultimul rând cu evolutiile preturilor
mărfurilor pe pietele internationale.

Într-un scenariu de încetinire a cresterii la nivel global, acestea (preturile
internationale) ar trebui să exercite presiuni mai mici asupra inflatiei din România. Am redus usor prognoza de inflatie pentru finele lui 2012 la 3,9% de la 4,2% în scenariul anterior, si considerăm că banca centrală ar putea mentine dobânda cheie la nivelul de 6,25% în anul următor.

Deoarece aversiunea la risc va persista, am decis revizuirea în sensul deprecierii a prognozei de curs EURRON la 4,28 pentru finele acestui an si la 4,2 pentru sfârsitul lui 2012.

Pe piata secundară, vedem acum randamentul mediu la obligatiunile de stat pe cinci ani la 7,5% în decembrie 2011 si 7,3% în decembrie 2012.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii