BANCI | Cariera

BCR a derulat in 2011 primul program de job-uri de vara, Summer Job BCR, pentru elevii de liceu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-08 13:42

- Banca Comercială Română (BCR) a derulat în 2011 primul program de job-uri de vară pentru elevii de liceu din România; 50 de elevi au câştigat primul lor salariu;

- În urma unui studiu ad-hoc în rândul a 350 de liceeni, a reieşit faptul că aceştia îşi iau modele de comportament financiar dintre persoanele foarte apropiate: părinţi, bunici sau prieteni;

- 65% dintre liceeni îşi doresc un curs de educaţie financiară la liceu ţinut de un profesor specializat. Daca acesta nu exista, 33% ar vrea să înveţe de la un bacher, 30% de la profesorul de economie, 12% consideră că un om bogat din comunitate ar fi cel mai potrivit să predea educaţie financiară.

50 de liceeni din toată ţara, selectaţi din peste 400 de candidaţi,au participat la primul program de job-uri de vară organizat de către o companie din România special pentru adolescenţi, anunta BCR intr-un comunicat.

Programul, Summer Job BCR, s-a desfăşurat pe perioada a 2 luni de zile, interval pe parcursul căruia elevii au avut un program lucru de 4 ore pe zi în agenţiile Băncii Comerciale Române şi au câştigat primele lor salarii.

În cadrul programului, liceeni au fost rugaţi să realizeze un studiu ad-hoc pe teme de comportament financiar printre adolescenţii de vârsta lor. Astfel, aceştia au mobilizat peste 350 de răspunsuri de la liceeni din toată ţara.

Întrebaţi despre modelul pe care îl admiră cel mai mult în ceea ce priveşte administrarea banilor, mai mult de 50% dintre adolescenţi au răspuns „mama” motivând, în special, planificarea riguroasă a cheltuielilor, alocarea cu prudenţa a resurselor financiare şi preocuparea pentru economisire.

Pentru respondenţii la sondaj:

„ … mama îşi face mereu o listă cu toate cheltuielile pe care trebuie să le faca şi aşa reuşeşte mereu să se încadreze în buget şi să îi rămână şi bani în plus … “

„ … mama ştie să împartă banii astfel încât să ne mai rămână şi pentru timpul liber … “

Pe locurile următoare sunt alţi membrii ai familiei, „tata” şi „bunicii”, respectaţi în special pentru că:
„ … dintr-o pensie mică reuşesc să se întreţină şi să pună şi un ban deoparte pentru zile negre …“

Palaghianu Andrei (foto), Suceava, participant la programul Summer Job in BCR: „…m-am simţit onorat că mă pot prezenta drept angajat al băncii - am învăţat cum se face un card, cum se deschid conturi, cum funcţionează contabilitatea firmei…”

bcr_summer_job



Alexandra Florea (foto), Bucuresti, participant la programul Summer Job in BCR: „ … a fost cel mai interesant mod în care mi-aş fi putut petrece vacanţa. Dacă această ocazie nu mi-ar fi ieşit în cale, aş fi început lucrând într-un restaurant sau împărţind pliante … ”

bcr_summer_job



Dintre cele mai importante concluzii ale studiului se desprinde faptul că, deşi peste 90% dintre liceeni afirmă că primesc bani de buzunar de la părinţi, peste 80% dintre ei spun că hotărăsc singuri pe ce să îi cheltuiască. Astfel, conform propriilor spuse, cei mai mulţi dintre liceeni îşi cheltuie banii de buzunar pe „iesiri în oras”, pe locul imediat următor fiind hainele.

Întrebaţi despre utilitatea unui curs de educaţie financiară, majoritatea covârşitoare a respondenţilor au răspuns că ar aprecia oportunitatea unor lecţii de administrare a banilor în liceu, mergând până la noţiuni practice despre funcţionarea economiei reale (funcţionarea unei companii, funcţionarea bursei de valori şi a produselor de investiţii). 65% dintre liceenii care au răspuns la sondaj consideră că un curs de educaţie financiară ar trebui ţinut de un profesor specializat. Dacă nu există un profesor specializat, 33% ar vrea să înveţe de la un bacher, 30% cred că profesorul de economie ar trebui să facă asta, iar 12% consideră că un om bogat din comunitate ar fi cel mai potrivit să predea educaţie financiară.

Conform propriilor mărturii ale elevilor de liceu:

„daca ar exista un curs de educaţie financiară, personal m-aş duce cu cea mai mare placere, mi-ar plăcea să ştiu şi despre funcţionarea economiei de piaţă, cum lucrează băncile şi care sunt avantajele şi dezavantajele creditelor, împrumuturilor, depozitelor... poate chiar să ne prezinte şi câteva idei despre cum lucrează o companie multinaţională, cum poţi cumpăra acţiuni la o companie”
/
„ [cursul de educaţie financiară] să nu fie plicticos (profesorul dictează şi noi scriem 3-4 pagini), ci să ne implice şi pe noi, să fie un dialog, din care noi să învăţăm lucrurile esenţiale pe care trebuie să le ştim, ceea ce este cu adevărat important, şi nu să trebuiască să tocim termeni şi definitii”

Dicţionar financiar „de liceu” (cf definiţiilor elevilor respondenţi):

Card = „o cartelă dreptunghiulară din plastic cu care pot plăti anumite lucruri sau servicii”, „un obiect care îţi oferă siguranţă fiindcă înlocuieşte banii cash”, „un instrument prin care ai acces la bani tai”, „locul unde se ţin banii de cheltuiala”, „o chestie din plastic pe care o bagi în bancomat şi ies bani”, „un lucru din care putem scoate banii”;

Cont curent = „locul unde ţii mai mulţi bani pentru cheltuieli”, „câţi bani mai ai”, „o anumită sumă de bani pe care o am în momentul actual”, „un "Dosar" cu toată activitatea mea financiară la banca respectivă”, „Un fel de sistem care conţine mai multe operaţii”;

Depozit = „Un depozit în bancă, cu bani”, „locul de menţinere a pachetelor de $”, „banii încredinţaţi băncii pentru "a avea grijă" de ei”, „bani rezervă”;

Dobândă = „un procent prestabilit care modifică cantitatea de bani returnată sau primită”, „bani pe care trebuie să-i dau unui urecheat care mi-a dat bani”, „ceea ce îmi ia bancă pt că îmi ţine banii”, „partea ei din afacere”, „o primeşti sau o dai e tot una.. e mică când o primeşti mare când o dai”, „o creştere lunară cu un anumit procent a banilor”, „ai de dat o sumă mai mare la bancă”, „pacoste”;

Credit = „o sumă de bani pe care o persoană o primeşte de la bancă”, „când nu ai bani şi ceri la bancă”, „O sumă de bani împrumutată de la bancă,care trebuie restituia într-o anumită perioadă”.

Jurnalul unui (ne)pierde-vara

Cândva, într-o zi de primăvară

Azi mi-am făcut planurile de vacanţă. Sunt atâtea idei, încât o vară-ntreagă, şi-apoi încă una, şi chiar şi-o toamnă nu ar fi de-ajuns să le duc pe toate la bun sfârşit.
Şi am fost la C. Mi-a povestit de proiectul celor de la BCR, despre care citise pe Facebook. Vor să angajeze un grup de tineri, 50 din toată ţara, timp de 2 luni. Tot ce trebuie să fac este să întocmesc un proiect prin care să conving tinerii să primească alocaţia pe card. M-a cam pus pe gânduri. Mi-ar prinde bine nişte bani de buzunar. Cred că am să încerc. Nu, de fapt, sunt sigură!

11 Mai

De vreo două săptămâni îmi trec fel de fel de idei prin cap. La început mi se păreau geniale. A doua zi, doar copilăroase; sau banale. Sunt nehotărâtă. Dar azi le-am pus pe toate cap la cap. Am terminat proiectul, exact la timp! Şi-am făcut afişe şi prezentări şi scenarii… şi-acum aştept.

Sfârşit de mai, început de iunie, căldură mare

În fiecare zi, deschid calculatorul; intru pe Facebook, verfic pagina celor de la BCR; accesez site-ul concursului; verfic mail-ul. E ca un ritual. Şi asta, nu doar o dată pe zi. Aşa, cam din două-n două ore. Şi tot degeaba. Suspansul ăsta mă omoară.

9 iunie

Azi am primit un telefon. Cel pe care îl aşteptam de atâta timp. Vorbeam, cu greu, îngânam câte-un da, câte-un nu, iar înauntru ţipam de bucurie. Am reuşit, mă angajează. Voi lucra la BCR! Şi sunt mai mult decât fericită. După ce toate au mers prost zilele astea, în sfârşit ceva pentru care să ma bucur!
E afişat şi pe internet. Va fi o vară super!

Iunie, mai la sfârşit

De câteva zile umblu în stânga şi-n dreapta după hârtii. Cine-ar fi crezut că e atât de greu să te angajezi?! Control medical, copii după acte, fel de fel de hârţogării. Mi-am deschis cont pentru salariu, încep să mă simt importantă.
Azi am trecut pe la bancă. Sediul judeţean, clădirea aceea mare, cu geamuri multe. Treceam des pe-acolo, copil fiind. De cele mai multe ori mă-ntrebam cum e înăuntru, şi-mi doream în secret să lucrez si eu acolo. Şi cine zice că visele nu devin realitate?
Azi mi-am cunoscut şi mentorul. Se pare că voi avea de învăţat multe de la el. Sunt mai entuziasmată ca la-nceput, daca se poate…

6 iulie

Azi a fost prima zi! Prima mea zi de lucru. Sunt într-un mic dezavantaj, colegii mei au început mai repede, am de recuperat, dar sunt foarte încântată. Se pare că în fiecare săptămână vom primi câte-o sarcină, o temă. Sunt nu doar curioasă, ci şi foarte nerăbdătoare. Cred că fac exces de zel.

18 iulie

De azi lucrăm în echipe. Tocmai i-am cunoscut pe G. si pe F., colegii mei din echipa Olive. Par foarte de treabă, de altfel ca restul colegiilor implicaţi în proiect. Cu toţii au o mulţime de idei şi sunt dornici să sară în ajutorul tău. Se pare că pe lângă experienţă am câştigat şi noi prieteni!

Cândva, în toiul verii

Vin cu noutăţi despre slujba mea. Se pare că banca nu e doar un loc unde se dau şi se primesc bani. Categoric nu. Pentru că mai intră şi oamenii la mijloc. Si atunci munca la banca înseamnă mai mult decât pusul unei ştampile sau semnarea unei hârtii. Şi asta pentru că în primul rând trebuie să fi atent la nevoile celor care îi trec pragul.

Sfârşit de august, sfârşit de vară, sfârşit…

Se cam apropie de final… Au trecut cam două luni de când am început internship-ul. Şi au trecut mai repede decât aş fi crezut. Şi-am învăţat atâtea!
Să ai un job nu înseamnă doar să te trezeşti devreme şi să ajungi acasă flămând. Înseamnă să interacţionezi mereu cu oamenii din jurul tău, să dai randament de 100% sau mai mult pentru îndeplinirea sarcinilor, să fi mereu pregătit, chiar dacă eşti obosit sau plictisit. Şi-apoi, mai înseamnă să te bucuri de rezultatele muncii tale, fie ele spirituale – sentimentul de împlinire pentru ducerea la bun sfârşit a unui task – fie ele materiale – salariul pe care poţi să-l cheltui cum vrei, fără strângere de inimă, ştiind că tu eşti cel care ai transpirat ca să îl obţii.
A fost o experienţă pe care aş mai repeta-o, a fost interesant, dar obositor, original şi inovator, stresant, dar doar un pic, provocator şi competitiv. Şi cum primul sărut, sau prima zi de şcoală nu se uită niciodată, poate că nici primul loc de muncă nu se uită…

Ioana Băjan

Summer job in BCR, de David Porosnicu

Totul a inceput intr-o zi de marti, din luna aprilie, prima ora din acea zi de scoala, ora de informatica . Domnul profesor de informatica si diriginte, de altfel, a intrat in clasa si ne-a spus ca are o informatie interesanta pentru noi. Cu totii am devenit curiosi si, in special, eu !
Apoi a inceput sa ne spuna despre posibilitatea de a avea un job, pe perioada vacantei
de vara, intr-o banca !
Domnul diriginte ne-a prezentat acest job , explicandu-ne ca este vorba despre un program care se desfasoara in cadrul Bancii Comerciale Romane, pe perioada vacantei de vara, care se adreseaza elevilor de liceu, cu varsta cuprinsa intre 16 – 18 ani . Din cele explicate, mi s-a parut o provocare sa lucrez intr-o banca, tocmai eu, un elev de liceu, provocare pe care am acceptat-o ! Asadar, am discutat in amanuntit cu domnul diriginte care mi-a explicat cum pot aplica pentru acest job si am facut-o !
Marea mea bucurie si satisfactie a fost atunci cand am fost anuntat ca am fost selectat
pentru a face parte din elevii care vor lucra in Banca Comerciala , super tare , abia asteptam sa incep !

De altfel, eu am mai lucrat, primul meu job fiind in anul trecut, cand am lucrat la o firma
care se ocupa de fabricarea posetelor, dar a lucra intr-o banca insemna cu totul altceva !
Pentru mine, job-ul de vara a reprezentat o sursa suplimentara de bani , o incercare de a ma descurca singur si de a avea ,,banii mei,, pe care sa ii gestionez asa cum imi doresc, fara a da socoteala nimanui ! De asemenea, a reprezentat o incercare de a cunoaste si a ma acomoda cu ceea ce va urma dupa scoala , facultate si anume ce inseamna un job, adica viata propriu-zisa , imi place sa fiu pe cont propriu, sa am banii mei, sa ma descurc cat de cat singur…deci , in alte cuvinte, un job aduce independenta financiara, dar inseamna , in primul rand, o mare resposabilitate si presupune consecventa , disciplina ,organizare si multa daruire !


Din putina experienta pe care am acumulat-o in perioada cand am avut acest job ,
mi-am dat seama ca , a lucra intr-o banca , necesita in primul rand multa responsabilitate, multa rabdare , mult timp acordat clientilor pentru detalii ..sa incerci sa ,,ghicesti,, ce are nevoie clientul pentru a-i oferi ceea ce i se potriveste , pentru a-l ajuta sa-si implineasca dorintele si aspiratiile, in asa fel incat , la final, acesta sa fie satisfacut si multumit. De cele mai multe ori, clientii au plecat multumiti din banca in care am lucrat , promitand ca vor reveni si vor recomanda si prietenilor, rudelor, banca cu care lucreaza , ca fiind una profesionista si chiar prietenoasa !
Pe langa toate acestea, munca in banca presupune mult studiu pentru a fi , in permanenta, ,,la curent” cu informatiile care apar zilnic despre produsele si serviciile bancii , adica profesionalism, rigurozitate, consecventa ,lucru de calitate si in echipa, nu se poate altfel !
Dar ce mi-a placut mie este tocmai ca se lucreaza in echipa, ca nu te simti singur, ca te poti baza pe colegi si , nu in ultimul rand, ca ai nevoie si de cunostinte legate de calculator , respectiv ,activitatea se desfasoara, aproape in totalitate, prin intemediul aplicatiilor informatice!
Cel mai dificil, mi s-a parut lucrul cu oamenii (clientii), deoarece trebuie sa te pui in locul fiecaruia, sa-l tratezi ca si cand tu ai fi ,,clientul”, sa-l intelegi, sa-i explici pe intelesul lui, sa te pliezi pe starea lui emotionala, ceea ce nu este deloc usor, dar si cand vezi ca acesta pleaca multumit, este o mare satisfactie !

Ce mi-a mai placut foarte mult si ce am mai aflat pe parcursul acestei experiente de lucru ?!

Am aflat ca in BCR munca si performanta sunt recunoscute si recompensate . Astfel, se organizeaza concursuri pentru angajati , pe diferite teme, la care castigatorii sunt rasplatiti cu premii importante !
Am aflat ca anagajatii BCR se implica in viata comunitatii din care fac parte , prin sprijinirea dezvoltarii paturilor defavorizate ale societatii, prin participarea la diverse proiecte derulate de fundatii si asociatii care urmaresc cresterea gradului de intrajutorare si apropiere umana !
Am aflat ca BCR incurajeaza dezvoltarea profesionala a angajatilor si implicit a carierei lor, ca li se ofera oportunitati de promovare in cadrul companiei !
Colectivul in care mi-am desfasurat activitatea a fost foarte primitor, cald, oamenii sunt
cu zambetul pe buze si plini de voie buna, facandu-ma sa ma simt ca intr-o familie, ca un coleg de-al lor !

M-au invatat primele notiuni de educatie financiar-bancara, m-au sprijinit in permanenta sa inteleg ce inseamna responsabilitatea unui job, si mai ales responsabilitatea de a lucra intr-o banca, sa inteleg si sa constientizez principiile care stau la baza activitatii zilnice, mi-au raspuns la intrebarile pe care le-am avut, mi-au clarificat toate aspecte pe care nu le-am inteles la inceput si pe parcursul programului, m-au ajutat in mod profesionist sa-mi duc la bun sfarsit ,,task-urile” pe care le aveam de rezolvat .

Echipa in care am lucrat este formata din oameni amabili, seriosi , este intotdeauna la dispozitia clientilor cu toate informatiile de care au nevoie, colegii sunt politicosi si prietenosi , atat cu clientii cat si intre ei, isi respecta promisiunile si, nu in ultimul rand , sunt adevarati profesionisti !
Am ramas placut impresionat de caldura cu care am fost primit si tratat de catre mentorul meu, doamna director Sorina Dumitrescu . Este un om deosebit, cu mult bun simt, cu multa daruire si putere de munca, orientata catre a sprijini echipa si a o conduce spre performanta . Este in permanenta alaturi de colegi si clienti, se implica in toate activitatile , atat in banca cat si in cadrul comunitatii ,creand o atmosfera placuta de lucru in care clientii si colegii se simt bine si importanti.
A fost alaturi de mine mereu, fiind cea care mi-a indrumat pasii pe tot parcursul programului si m-a facut sa simt ca, a lucra in Banca Comerciala Romana, inseamna o mare mandrie !
Pentru mine a fost, in acelasi timp, MENTOR, PARINTE si PRIETEN !

In final, as dori sa spun ca experienta de lucru in BCR a fost pentru mine una extraordinara, pe care mi-as dori sa o repet si, de ce nu, sa devin in viitor, un membru al marii echipe BCR !

Testimonial Dragulin Mihaela

Se spune că suntem suma experienţelor noastre, dar eu cred că suntem suma oamenilor pe care îi întâlnim de-a lungul vieţii, pentru că ei generează aşteptări, stări, păreri care apoi influenţează experienţele.

Chiar daca sunt foarte tanara, am avut ocazia sa intalnesc pana acum oportunitati si persoane care mi-au influentat intr-un mod pozitiv personalitatea si dezvoltarea profesionala. Sunt constienta ca sunt in perioada de formare, asa ca am profitat intotdeauna de orice sansa pe care am primit-o pentru a invata. Tocmai din acest motiv, am participat de-a lungul anilor la nenumarate concursuri si proiecte educationale, insa niciunul de anvergura Summer Job-ului in BCR.
Aici am avut ocazia sa experimentez viata de angajat in cea mai mare banca din Romania si sa interactionez cu o multime de oameni de la care am avut ce invata, atat profesional cat si personal.
Am fost placut surprinsa sa intalnesc un colectiv cald si primitor, care m-a ajutat sa ma acomodez destul de repede si sa inteleg mai bine functionarea unui sistem bancar.
Am apreciat inca de la inceput faptul ca nu am fost tratata diferit, ca au considerat ca sunt demna de increderea lor si mi-au acordat aceleasi responsabilitati si avantaje ca oricarei alte persoane.
In procesul de rezolvare al exercitiilor saptamanale am avut ocazia sa intru in contact direct cu clientii/potentialii clienti BCR, sa fac mistery shopping, cu ocazia aceasta mi-am dezvoltat abilitatile de comunicare si mi-am imbunatatit capacitatea de a lucra in echipa.
Cred insa ca cele mai importante lucruri le-am invatat in urma discutiilor cu mentorul meu: mi-a oferit foarte multe sfaturi in ceea ce priveste etica in munca, m-a criticat atunci cand am gresit, dar m-a si felicitat si incurajat atunci cand am meritat.
Mi-a explicat ca principalul meu obiectiv este sa fiu o profesionista, chiar daca sunt la un part-time job, sa am intotdeauna grija la exprimare, la scris, la modul in care ma comport, explicandu-mi ca toate acestea sunt de fapt cartea mea de vizita atat in prezent cat si pe viitor.
In incheiere, vreau sa ii multumesc profesoarei mele de economie pentru ca mi-a prezentat aceasta oportunitate si m-a incurajat sa particip, mentorului pentru tot sprijinul acordat pe parcursul acestor 2 luni si intregii echipe BCR pentru ca m-a primit cu bratele deschise si m-a ajutat ori de cate ori am intampinat dificultati.
Sunt multumita ca plec cu informatii si cunostinte reale, nu doar cu amintirea unui summer-job amuzant, si sunt constienta ca voi simti mult timp de acum inainte beneficiile perioadei petrecute ca “invatacel” la BCR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Luminița Runcan este noul director general al OTP Bank România

Luminița Runcan a primit aprobarea BNR pentru funcția de Director General OTP Bank România și este mandatată de Banca Transilvania să coordoneze integrarea OTP România în Grupul BT, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În vasta sa experiență detalii

Inventatorul creditului doar cu buletinul devine bancher

Dan Ostahie, inventatorul creditului doar cu buletinul la Altex, in anii de euforie economica 2007-2008, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, devine bancher, dupa 19 ani de la infintarea IFN-ului Credex, impreuna cu Raiffeisen, prin care se dadeau imprumuturile in magazinele detalii

Lucian Anghel este directorul de risc la Libra Bank

Numirea lui Lucian Anghel in functia de Director General-Adjunct al Libra Internet Bank a fost oficializata, odata cu primirea aprobarii din partea Bancii Nationale a Romaniei, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Lucian Anghel va coordona aria de risc a bancii (Chief Risk detalii

Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

 



 

Ultimele Comentarii